Снимка: БГНЕС

ООН официално призна 38-те градуса по Целзий, измерени в Сибир миналата година, за нов рекорд за Арктика, биейки "тревога" за изменението на климата, предава БГНЕС.

Топлинната вълна - еквивалентна на 100,4 градуса по Фаренхайт - е била наблюдавана на 20 юни 2020 г. в руския град Верхоянск, отбелязвайки най-високата температура, регистрирана някога над полярния кръг, съобщи Световната метеорологична организация.

Това е първият случай, в който СМО добавя рекордната топлина в Арктика към архива си с доклади за екстремни метеорологични условия и идва на фона на безпрецедентна вълна от рекордни температурни скокове в световен мащаб, заявиха от агенцията на ООН.

"Този нов рекорд в Арктика е едно от поредицата наблюдения, докладвани в архива на СМО за екстремни метеорологични и климатични явления, които бият тревога за променящия се климат", заяви в изявление нейният ръководител Петери Таалас.

Верхоянск се намира на около 115 км северно от Полярния кръг и температурите там се измерват от 1885 г. насам.

Температурата, която според агенцията е "по-подходяща за Средиземноморието, отколкото за Арктика", е измерена в метеорологична станция по време на изключително продължителна сибирска гореща вълна. Средните температури в Арктически Сибир са достигнали до 10 градуса над нормата през по-голямата част от лятото на миналата година, заяви агенцията и добави, че това е довело до пожари и масова загуба на морски лед.

Топлинната вълна също така е изиграла важна роля за това 2020 г. да бъде определена като една от трите най-топли години в световен мащаб.

Миналата година също така бе отбелязан нов рекорд от 18,3С за антарктическия континент, каза Таалас.

СМО все още се стреми да потвърди 54,4С, регистрирани през 2020 и 2021 г. в най-горещото място в света - Долината на смъртта в Калифорния. А нейните експерти работят и по потвърждаването на новия европейски температурен рекорд от 48,8 С, отчетен на италианския остров Сицилия през изминалото лято.

Архивът на СМО "никога не е имал толкова много текущи едновременни изследвания", каза Таалас.

Архивът проследява най-високите и най-ниските температури в света, валежите, най-тежката градушка, най-дългия сух период, максималния порив на вятъра, най-дългата светкавица и смъртните случаи, свързани с метеорологичните условия. Добавянето на рекордните арктически жеги е признание за драматичните промени в региона.

Въпреки че всички части на планетата се затоплят, някои райони се затоплят по-бързо от други, а темпът на промяна в Арктика е повече от два пъти по-бърз от средния за света.

"Това изследване подчертава нарастващите температури, които се наблюдават за един важен в климатично отношение регион на света", заяви експертът по времето на агенцията Рандал Кервени.

Тъй като това е нова климатична категория в архива, експертите не са предоставили данни за предишни температурни рекорди за региона, но заявиха, че са установили, че там никога преди не са измервани температури от 38С или повече.

Най-ниската температура, измервана някога над Северния полярен кръг, е била -69,6C (-93,9F) и е регистрирана на 22 декември 1991 г. в Гренландия, съобщиха от СМО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase