Снимка: БГНЕС

Повече от три месеца момичетата в Афганистан не могат да отидат на училище, тъй като талибаните все още не ги допускат, въпреки дадените обещание. Пред BBC няколко тийнейджърки казват, че изпитват нарастващо отчаяние.

"Да не можеш да учиш е като смъртно наказание", казва 15-годишната Мийна. Тя споделя, че заедно с нейните приятели се чувстват изгубени и объркани след затварянето на училището им в североизточната провинция Бадахшан.

"Нямаме какво да правим освен да вършим домакинска работа… просто сме замръзнали на едно място", казва Лайла, на 16 години, чието училище в провинция Тахар затвори в деня, когато талибаните завзеха властта през август.

Интервютата на BBC с ученици и директори в 13 провинции на Афганистан показват разочарованието на момичетата, че все още им е забранено да посещават средно училище, въпреки уверенията на талибаните, че те ще могат да възобновят обучението си "възможно най-скоро".

Учителите, почти всички от които не са получавали заплащане от юни, казаха, че ситуацията се отразява на благосъстоянието на момичетата, като една от тях обвинява затварянето на училищата за брака на три от нейните непълнолетни ученички.

Една директорка от Кабул, която поддържа връзка със своите ученици чрез Whatsapp, каза: "Учениците са наистина разстроени, страдат психически. Опитвам се да им дам надежда, но е трудно, защото са изложени на толкова много тъга и разочарование."

Учителите също така съобщават за тревожен спад в посещаемостта сред момичетата в началните училища, на които е разрешено да бъдат в клас. Те казват, че повишената бедност и опасенията за сигурността означават, че семействата не са склонни да изпращат по-млади момичета на училище.

Официалните власти избягваха да потвърдят, че това е пълна забрана. Но в интервю за BBC изпълняващият длъжността заместник-министър на образованието Абдул Хаким Хемат потвърди, че момичетата няма да имат право да посещават средно училище, докато не бъде одобрена нова образователна политика през новата година.

Въпреки това се съобщава, че някои училища за момичета са отворили отново след преговори с местни талибански служители. В седем провинции са отворили някои средни девически училища. В северния град Мазари-Шариф в провинция Балх един главен учител споделя, че няма проблеми и момичетата посещават училище нормално.

Но друг ученик в същия град казва пред BBC, че група въоръжени талибански бойци се приближават към ученичките по улиците и искат да се уверят, че косата и устата им не се виждат. В резултат на това около една трета от нейния клас спират да идват на училище.

"Животът ни е в ръцете им, когато напускаме дома си. Хората не се усмихват. Ситуацията не е спокойна. Треперим от страх", казва тя. Правителството на талибаните нареди на момчетата да се върнат в средното училище през септември, но не споменава момичетата.

Директорите в три различни провинции казват, че са отворили отново училищата, но ден по-късно местните власти им наредили да затворят без обяснение. Момичетата се появявали всеки ден пред вратите на училището и питали кога ще им бъде позволено да се върнат.

Лейла, която иска да бъде акушерка или лекар, казва, че поддържа училищното си оборудване чисто и подредено в стаята си, като не позволява на никого да го докосва, чакайки момента, в който може да се използва отново.

"Когато видя дрехите, книгите, шала и обувките си, всичко ново да стои в шкафа ми, без да се използва, много се разстройвам. Никога не съм искала да си седя вкъщи", казва тя.

Мийна иска да стане хирург, но се съмнява дали ще й бъде позволено да продължи обучението си.

Тя си спомня, за дните, в които се събирали на детската площадка в училище с приятелките й и пеели националния химн, преди да отидат на уроци.

"Винаги, когато си помисля за тези моменти, се чувствам разстроена и безнадеждна", казва тя.

Хемат казва, че настоящата ситуация е временно забавяне, докато правителството гарантира "безопасна среда" за момичетата да ходят на училище. Той подчертва необходимостта класовете за момичета и момчета да бъдат разделени - нещо, което вече е обичайно в целия Афганистан.

На момичетата и жените им беше забранено да посещават училища и университети по време на последното управление на талибаните между 1996 и 2001 г.

Тазгодишното затваряне вече има траен ефект върху живота на някои момичета, според свидетелствата на един главен учител в югоизточната провинция Газни.

"Поне три от нашите момичета на възраст 15 и под са били омъжени непълнолетни, откакто талибаните поеха властта", каза учител, който се страхува, че и други ще направят това,  тъй като семействата им са разочаровани, като ги виждат у дома "да не правят нищо".

УНИЦЕФ заяви, че е дълбоко загрижена от информацията, че детските бракове се увеличават в Афганистан.

Един главен учител в централна провинция Гор каза пред BBC, че въпросът със закриването на училища е ирелевантен в сравнение с другите проблеми, пред които са изправени нейните ученици.

"Мисля, че много от нашите ученици ще умрат… Те нямат достатъчно храна за ядене и не могат да се стоплят. Не можете да си представите бедността", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase