IStockphoto

Астрономическата зима може да започва на 21 декември, но по ниските температури и първия сняг, който заваля преди няколко дни, спокойно можем да кажем, че сезонът вече е тук. Освен красивите картини и романтичните вечери у дома на топло, зимата носи със себе си и голям риск от настинка и вируси, които никак не са приятни.

Когато настинката завладее тялото ви, може да изглежда, че състоянието ви зависи изцяло от вируса и той решава колко дълго ще продължат проблемите ви. Обикновената настинка е вирусна инфекция на гърлото или носа ви, известни още като горни дихателни пътища. Много видове вируси могат да причинят обикновена настинка, но най-честият виновник е риновирусът.
 
Хрема, възпалено гърло, кашлица, запушен нос, леки болки в тялото и главоболие, кихане и лека температура могат да ви накарат да се чувствате изтощени преди симптомите да започнат да отминават. Да не говорим, че настинката може да се почувства и като COVID-19 – респираторното заболяване, причинено от новия коронавирус. Истинската настинка обаче обикновено е безвредна, въпреки че може да отнеме до две седмици преди да се почувствате по-добре.
 
Най-доброто нещо, което може да направите, за да се чувствате по-здрави през студените месеци, е превенцията. Има много начини, по които можете да предотвратите появата на грипа или пък да съкратите неговата продължителност.
 
Ето какво да правите, за да преборите настинката или да избягате напълно от нея:

1. Инвестирайте в овлажнител
 
Ниската влажност изсушава ностните ви проходи, което прави по-трудно улавянето и премахването на микробите, които се заселват в синусите ви, което в крайна сметка води до настинка. Решението е да инвестирате в овлажнител и да го включвате винаги, когато усетите, че въздухът у дома става прекалено сух.
 
„Овлажнителят може да помогне за поддържането на влажни лигавици. Сухите лигавици в носа възпрепятстват способността на тялото ви да улавя микробите, които навлизат в дихателната ви система“, казва д-р Амбър Тъли пред Women's Health.
 
Не забравяйте да поддържате овлажнителя си чист, тъй като топлата влажна среда може да се превърне в благоприятно място за размножаване на мухъл, което може да причини симптоми, подобни на настинката, ако сте алергични към него.

2. Заредете се с витамин D
 
Изследванията показват, че хората, които не получават достатъчно витамин D, са много по-склонни да страдат от инфекция на горните дихателни пътища, която причинява кашлица, драскане в гърлото или запушен нос. 
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Коментари Напиши коментар

15

Щирлиц

преди 1 година

Няма никакви грипове и разни други болести.Съществува единствено високоплатеният ковид,да се свети името му,та докторите да загладят косъма и да напълнят сметките!

14

Върбан

преди 1 година

Както вече десетилетия- живея си живота, а ако ме заболи нещо, вземам мерки. Сега ме боли че правителствата почнаха да си мислят че не сме хора а овце.

13

Анонимен

преди 1 година

ковида отстъпва...