Снимка: istock

Продукти:

За блата:
50 г тъмна кафява захар
50 г брашно
50 г лешници
50 г масло
За крема:
350 г бял шоколад, начупен
350 г заквасена сметана
1 пакет желатин, накиснат в малко вода
350 мл бита сметана
340 г сладко от ягоди или череши (по избор)
 
Приготвяне:
 
Загрейте фурната на 170 градуса. Намажете с малко мазнина кръгла форма за торта с диаметър 23 см. Покрийте я с хартия за печене.
 
За блата:
 
Пасирайте в блендер лешниците. Добавете захарта, брашното, маслото и отново пасирайте, докато съставките се смесят. Притиснете сместа на дъното на формата за торта. Печете за 10 до 13 минути в загрята фурна. Извадете и оставете настрана да изстине.
 
За крема:
 
На водна баня разтопете шоколада, като разбърквате постоянно. Свалете от котлона. Добавете желатина и заквасената сметана. Разбъркайте, докато се смесят напълно. Оставете крема да изстине. Добавете разбитата сметана и разбъркайте бавно и внимателно с дървена лъжица или силиконова шпатула, за да не спихне сметаната. Прехвърлете крема върху блата във формата. Загладете със шпатула. Сложете в хладилник за 4 часа. Извадете от хладилника. Покрийте със сладко от плодове по ваш избор. Сервирайте веднага или върнете в хладилника до сервирането.

Още рецепти вижте в Az-jenata.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase