Снимка: Bulgaria ON AIR

Едната е изживяла красиво и охолно юношество във Варна, а другата е руска дворянка с грузинска кръв. Двете заедно имат повече от 100 години професионална дейност. В годините техни партньори са колоси като Спас Джонев, Андрей Чапразов, Асен Миланов, Йордан Матев, Мила Павлова, Апостол Карамитев, Георги Георгиев-Гец и др.

Това са обичаните гранддами на българския театър Славка Славова и Таня Масалитинова, които са главни действащи лица в епизода от поредицата „Умно село“, озаглавен „Възгледите на две кралици“, който Bulgaria ON AIR ще излъчи в ефира си на 28 ноември от 19:30 часа.

Когато идва демокрацията, някогашните кралици на сцената падат в плен на пазарните условия и се превръщат в Пепеляшки. Ала без мрънкане и хленч се разделят с кралските одежди и с позлатата на Народния театър и отпрашват по сцените на страната с ентусиазма на аркашките от първите пътуващи театрални трупи.

„Това е ваш’то място, лейди Стюарт”, залива се от смях Славка, подавайки „десницата си кралска” на Таня, и посочвайки й мястото до себе си в тесния микробус, който отнася днешните баби-отровителки от театралната комедия „Арсеник и стари дантели” към Ботевград, Правец или Хасково. Вратите хлопват, а моторът забоботва.

„Сломени са на моя дух крилете…не блазни ме величието вече!”, въздъхват кралиците на българския театър.
Микробусът потегля по пътищата на родината. Двете дами са същинско Perpetuum mobile, в чиято дрямка на задната седалка на равни тласъци се прокрадва шепота на класика: „Ще светиш на сцената като кралица…Кралица беше и кралица ще си останеш…”. 

Не пропускайте златния епизод от поредицата „Умно село“ с главни герои гранддамите на българския театър Славка Славова и Таня Масалитинова – тази неделя, 28 ноември, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.
 

Коментари Напиши коментар

2

Може и да бъркам,

преди 1 седмица

но според мен главният недостатък на българското кино е мизерната режисура, която позволява на артистите да играят като архивари или счетоводители,отегчени от прах и документи.Никаква емоция,а говори за престъпления,убийства.Когато обсъждаш с приятел каква бира да си поръчате,сте по-развълнувани от нашите герои.Няма режисьор,който да не позволява досадата да продължи,слаб кастинг, смешни каскади,трикове,декори.Кажете ми за какво да си губя времето,гледайки посредствено шоу?

1

Анонимен

преди 1 седмица

Аристократите са наследници на насилници, които просто са казали, че властта е тяхна, а несъгласните са били избивани или подчинявани, пръво с насилие, после с промяна на култура и ценности, в които арисоткратите са били изкарвани като богове, като намеснтици на бога, после като избрани от бога, след това като мъдри и добри управителим кито се "грижат" ... Забавни са ми хроата, които говорят със страхопочитание, за наследниците на тирани, които се възползват от изтезанията на родовете си.