Снимка: БГНЕС

"Правителството ще бъде нестабилно и неустойчиво. Концепциите на "Демократична България и БСП са абсолютно несъвместими. Как ще обясните на избирателите на ДБ, че ще участват заедно в едно правителство с БСП?“, заяви в интервю за НоваНюз президентът 2012-2017 година Росен Плевнелиев.

По думите му именно затова Кирил Петков иска ясно разписано коалиционно споразумение. "Това ще му даде комфорт в такава трудна за удържане, дори невъзможна комбинация", допълни Плевнелиев.

"Мен ме притеснява абсолютната неустойчивост на тази коалиция, ролята на президента Радев, задкулисието и неговите сценаристи. С високо вдигнатия си юмрук Румен Радев вкара държавата в разрушителен режим и буквално руши демокрацията", категоричен бе бившият държавен глава.

Още по темата
Той подчерта още, че е притеснен от ниската избирателна активност на президентските и парламентарни избори.

"Досега министър-председателят е избиран с 20-30% от общия брой гласуващи в страната. Сега имаме 10%. Нашата демокрация става все по-малко представителна, все по-малко гласуват и това е сериозен проблем. Една голяма част от българите вече изобщо не гласуват", алармира Плевнелиев.

Той посочи, е от 2,3 млн. гласували за Радев преди 5 години, сега те са с милион по-малко.

Президентът (2012-2017 година) изрази мнение, че Кирил Петков е честен и прозрачен политик. „Познавам Кирил Петков, изпитвам уважение към него. Познавам го от бизнес начинанията му, пътували сме заедно, работили сме заедно. Министър Петков беше прозрачен, ефективен, изключително коректен. От друга гледна точка, не съм съгласен с всички негови позиции. Не съм съгласен с неговата теза да правим една коалиция с почтените. Никой не трябва да се изживява като морален стожер и да казва кой е почтен и кой не.

По темата с кандидатурата за президент на проф. Анастас Герджиков той опроверга твърденията, че той е зависим от ГЕРБ.

"Имам златен шанс да направим нещо елементарно - да убием сценариите и да им се противопоставим", коментира още Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase