Снимка: БГНЕС

Сред цветните предизборни плакати в Токио се откроява един, боядисан в жълто и червено. На него русият Магоми Хашимото се усмихва, докато гледа директно в камерата. Успоредно на профила му са отпечатани думите "Разбийте 38-ия паралел". Това се отнася не само до географската ширина, която разграничава Северна и Южна Корея – две страни, които технически все още са във война – но също така и до фригидните отношения между етнически корейци и японци в Япония.

"Някой трябва да промени Япония. Някой трябва да разсее недоразуменията за корейците от Заиничи (етнически корейци, живеещи в Япония)", заявява той пред VICE. Хашимото отправя същите твърдения в своя YouTube канал, където говори открито за малко вероятния си път към политиката като бивш член на Якудза.

44-годишният мъж не спечели място в Камарата на представителите на Япония на изборите в неделя, но кампанията му повдигна тема, за която мнозина в етнически хомогенната страна предпочитат да не говорят.

В миналото управляващата в Япония Либерално-демократическа партия беше открито подкрепяна от и свързвана със Зайтокукай - ултранационалистическа група против Заиничи. Ерико Яматани, настоящият председател на Националната комисия за обществена безопасност, е получавал финансова подкрепа от Зайтокукай, а на въпроса дали осъжда подобни явно дискриминационни групи, тя отговаря: "Не е уместно да се коментират различни организации. Групата е провеждала и митинги за бившия премиер Шиндзо Абе, за да подкрепи политическата му кампания."

Като малцинствена група в страна, където 98 процента от населението са етнически японци, Заиничи са били обект на дискриминация.

През декември председателят на глобалната козметична компания DHC използва обиди срещу тях, за да се похвали колко етично "чисто японска" е неговата корпорация. В друг случай служител с такива корени заведе дело на работното си място Fuji Corps, след като отказа да спре разпространението на брошури, съдържащи фрази против етническата му група, като "умрете Заиничи". Въпреки че Япония прие закон за борба с речта на омразата през 2016 г., групите против Заиничи, като Зайтокукай, рутинно и открито провеждат демонстрации в кампания за етническите корейци да напуснат Япония.

Тези случаи подчертават как някои все още ги третират като нежелани "чужденци", въпреки факта, че етническите корейци живеят в Япония, откакто японската империя анексира нацията през 1910 г. и я управлява до края на Втората световна война. Много все още дори не се считат за граждани и нямат право на глас, освен ако не се натурализират, което имат възможност да направят.

Докато страната се бори с намаляващото население и застояла икономика, японските политици се опитват да облекчат позицията си спрямо етническите и расови чужденци, за да решат критичния недостиг на работна ръка. През 2018 г. Япония прие законодателство, което ще позволи на международни работници в нейната програма за чуждестранни технически стажове да работят и живеят в страната до пет години.

Но Хашимото, японец, чиято майка е Заиничи, вижда подобни действия като до голяма степен неефективни. Той се стреми да създаде своя собствена политическа партия и да приеме закони, които да предоставят права на гражданство на корейците от Зайничи.

Роден от японски баща якудза и трето поколение севернокорейска майка, Хашимото е свикнал да преодолява разделението между общностите Заиничи и Япония. Той посещава севернокорейската прогимназия и старша гимназия в Токио, където твърди, че е бил свидетел на дискриминация.

"Когато бях ученик, момичетата носеха традиционната корейска дреха Jeogori като част от училищната униформа. Имало е инциденти, когато докато са пътували във влака униформите им са били разрязани, или са ги плюли или са залепяли дъвки по тях", разказва той.

От 1051 кандидати на изборите Хашимото е единственият, който постави правата на Зайничи на централно място в политиката си. Но липсата му на опит и принадлежност към политическа партия се оказва от значение, тъй като е известно, че управляващата Либерално-демократическа партия (ЛДП) има силен контрол върху политическия пейзаж на Япония, а това означаваше, че той няма почти никакъв шанс да спечели. ЛДП запази своето еднопартийно мнозинство, въпреки че някои известни членове на партията загубиха места от по-малките опозиционни партии.

Темата за правата на Зайничи получи малко медийно отразяване. Около 365 000 Заиничи живеят в Япония, въпреки че някои учени твърдят, че има повече, които използват японски имена, за да избегнат дискриминация и в резултат на това не са преброени от изследователите.

Мика Лий, трето поколение Заиничи, живееща в Сеул, която поиска да използва псевдоним, позовавайки се на опасения, че ще бъде атакувана онлайн, казва, че е забелязала, че недоверието към корейците сред японските консерватори се е увеличило през последните години.

"Политическите проблеми между Япония и Корея намалиха процента на японците, които одобряват и вярват на корейците", каза тя пред VICE World News.

Сред проблемите, които измъчват Япония и отношенията на Корейския полуостров, е въпросът за комфорта на жените.

Корейските жени и момичета са били принуждавани в сексуално робство от императорската японската армия по време на Втората световна война, а някои оцелели са завели дела. Но японското правителство отхвърля подобни дела, претендирайки за суверенен имунитет – принцип в рамките на международното право, който предоставя на нациите защита от чужди съдилища. Освен това, след като Северна Корея призна, че е отвличала японски граждани през 70-те и 80-те години, японското правителство настоява те да бъдат върнати.

Но, обяснява тя, Хашимото вероятно е бил пощаден от разследване в Япония, като се има предвид японският му баща.

"Мисля, че е по-лесно да спечелиш доверието на японците на пръв поглед, ако си наполовина японец като Хашимото, отколкото ако си Заиничи като мен, чиято кръв е 100% корейска" добавя тя.

А Лий изобщо не се и притеснява, че Хашимото е от Якудза. "Важно е да спечелим доверието на японския народ или по-скоро на консерваторите, които в момента са мнозинство в Япония. Така че мисля, че е добре, че той гордо показва миналото си, а не го крие", казва тя.

Дни преди изборите бяха разкъсани близо дузина плакати на Хашимото. След първия инцидент той веднага подаде сигнал за щети в полицията, но няма арестувани за вандализма.

 Хашимото също открито споделя своя нетрадиционен опит в насилствените престъпления. Въпреки че този опит помогна да се отличи от другите кандидати, той обикновено беше приет хладно от избирателите.

В края на 20-ти век Якудза все още са обвързани с редица японски политици. Може би най-известният е Коичи Хамада, политик от ЛДП, известен с това, че е бивш член якудза и централна фигура в скандал с подкупи през 70-те години. Скандалите, които разкриха, че политиците са подкрепени от Якудза, продължиха и през 2000-те години, но тъй като местните власти въведоха закони за ограничаване на правомощията на бандите, политиците с престъпни връзки до голяма степен бяха избягвани.

Йоко Ватая, жителка на района, в който се кандидатира Хашимото, казва, че е изненадана, че човек с неговото минало може да се кандидатира за избори.

"Политиците не трябва да имат криминално минало. Иначе как можем да вярваме, че те ще приемат политики, които са от полза за цялата страна?” категорична е тя пред VICE World News.

Като член на Якудза от 15 години, Хашимото казва, че няма нищо, което не би направил за шефа си. "В Япония казваме, че да си член на Якудза не е работа – това е начин на живот. И аз го виждах по този начин."

За разлика от други фракции в Якудза, Хашимото каза, че неговата група не зачита традиционния морал. "По време на сватби и други празненства хората на Якудза не се бият от уважение към празника", казва той. За престъпленията, за които лежал, Хашимото казва: "Взехме пари от слаби хора. Крадяхме от тях или карахме фирмите да ни плащат в замяна на защита – изнудване. Също така се биехме с други банди, за да вземем пари от тях“, разказва той, но отказва да даде подробности за други престъпления, които е извършил, позовавайки се на потенциални правни последици.

Хашимото напуска Якудза едва след като шефът му умира от рак на черния дроб. Фракцията му се разпада скоро след това и по времето, когато Хашимото напуска затвора - той излежавал наказание за корпоративен изнудване - той няма къде да се върне. "Отнема ми известно време, за да си намеря място, и през 10-те години, откакто излязох от затвора, все още не успявм", казва той.

В крайна сметка се обръща към политиката. "Освен да правя видеоклипове в YouTube, в крайна сметка искам да направя своя собствена политическа партия“, казва той. "От самото начало имах съмнения относно победата. Но исках да видя докъде мога да стигна като независим кандидат, без подкрепата на която и да е голяма политическа партия."

Бъдещето, което Хашимото предвижда за своята политическа партия, е въплъщение на "двете страни на една и съща монета", казва той.

"Както видяхме в ерата на Шоуа [1926-1989], ще запазя идентичността си като политик и бивш якудза, а не или-или. Преди всичко ще бъда фиксатор в нашето общество", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase