Снимка: БГНЕС

Добавената реалност ще записва всичко, дори нашите мисли, и ще бъде инструмент за злоупотреба на политици и насилници. Който управлява метавселената, ще управлява живота на хората и границата между реалността и виртуалното ще бъде заличена. Това твърдят редица независими експерти след новината на Facebook за насочване на всички усилия към създаването на метавселена.

Виртуалната, добавената или, както някои я наричат, смесената реалност (СР) е "дистопична" идея, която ще има много по-негативни последици, отколкото си мислим, а този, който контролира метавселената, ще контролира живота на хората, твърдят експертите. Ако смятате, че метавселената на Зукърбърг звучи направо като епизод от поредицата „Черно огледало“, не сте на грешен път, пише IFL Science.

Един от водещите експерти срещу метавселената е д-р Дейвид Рийд, професор по изкуствен интелект в университета Хоуп в Ливърпул. Въпреки че д-р Рийд вярва, че метавселената може да донесе някои вълнуващи възможности за човечеството, според него тя рискува да задълбочи съществуващите проблеми със социалните медии и интернет, като опасения за поверителността на данните, но също и кибертормоз и насилие от връстници.

„Метавселената ще има огромни последици. Тя идва с фантастични предимства и ужасяващи опасности. И имаме нужда от много здрава система, която ще контролира тази метавселена", каза той.

Метавселената ще бъде инструмент на политиците, но и на престъпниците

„Хората се притесняват от влиянието, което Twitter може да има върху политиката в момента“, добави Рийд. „Но в новата изключителна среда (на СР), колко искате влияние можете да имате върху някого, щом можете да прехвърлите човек във военна зона и да му покажете какво точно се случва?“, допълва д-р Рийд и продължава: „Също така, колко по-опасни могат да станат социалните мрежи поради онлайн тормоз в метавселената? Бих казал, че метавселената има потенциал да бъде много, много по-екстремна. Инстинктивното изживяване от участието във виртуалния свят може да бъде изключително емоционално“.

Няма да има граница между реалността и виртуалния свят

Още по-тревожно е, според него, че това технологично развитие ще размие границите между виртуалното и реалността. Който овладее тази реалност, ще има достъп до безпрецедентно количество данни - и твърде много власт. „Пазарът за това е огромен. Който го контролира, ще има контрол над цялата ви реалност", каза д-р Рийд.

Метавселената ще записва вашите мисли и мозъчни вълни

„Много настоящи прототипи на СР системите имат технология за наблюдение на лицето, очите, тялото и ръцете. Повечето имат сложни камери. Някои дори включват технология на електроенцефалограма (ЕЕГ) за събиране на модели на мозъчни вълни. С други думи, всичко, което кажете, докоснете, видите или дори мислите, може да бъде проследено в СР. Данните, които ще излязат от това, ще бъдат огромни и изключително ценни“, каза той. „И затова ни трябва система, която да го контролира. Никоя компания никога не трябва да упражнява контрол - просто е твърде важно това да се случи“, предупреждава ученият.

Да не допускаме дистопична метавселена

Д-р Рийд не е сам в своите притеснения. Друг виден критик на метавселената е Роджър Макнами, човек, който отдавна инвестира във Facebook и който напоследък стана яростен критик на посоката на компанията през последните години. Говорейки на среща на върха в Лисабон тази седмица, Макнами каза, че вярва, че проектът за метавселена е създаден от Facebook в опит да отклони лошия печат, създаден от показанията на бившата служителка Франсис Хоугън.

„Не трябва да се позволява на Facebook да създава дистопична метавселена. Facebook трябваше да загуби правото на избор. Трябва да има регулаторен орган (в държавата), който да дава предварително одобрение за всичко, което правят. Размерът на щетите, които са нанесли, е безпрецедентен“, каза Макнами пред Би Би Си. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase