Снимка: Bulgaria ON AIR

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Художникът Васил Горанов чрез ръцете си сътворява картини, които описват най-ярко усещането му към всичко родно и свято.

"Ние сме задължени като отговорни граждани на тази страна да пренесем тежкия товар на духовността през времето, за да го завещаем на хората, които ще дойдат след нас", категоричен бе Васил Горанов в студиото на "България сутрин".

Художникът постави въпроса защо България чества дати като 1 ноември и 24 май. По думите му будителите като Паисий Хилендарски неслучайно са живеели в мрачни времена, когато българската духовност е била почти изчезнала.

"Времето, в което живеем, дали има някаква прилика с онова, когато хора като Паисий и всички други будители са жертвали младостта и силите си, за да създадат ориентири, цел и посока за народа ни, всеки сам може да помисли – дали аудиторията и публиката има нужда от такова събуждане", заяви Горанов пред Bulgaria ON AIR.

Творбите си той рисува в стила на историческия романтизъм – "естетика, близо до хората". Картините му целят не да изправят България срещу света, Европа и задаващата се нова ценностна система, а по-скоро да съхранят старата.

"Все още нямаме изграден модел, който да замени стария. Светът се променя, ние трябва да реагираме адекватно, като намерим поуките в българската история. Ние сме отговорни да съхраним традицията, да запазим духа на българина жив, да го предадем на поколенията", подчерта Горанов.

Художникът поддържа твърдението на акад. Дончев, че България се е съхранила, балансирайки духовното и материалното.

"Българският народ има невероятната способност да реагира адекватно, когато е необходимо. Така се е случило и с Паисий, и с българските възрожденци, и в началото на XX век, и след Първата световна война, след която цар Борис въвежда 1 ноември като национален празник. Следващото му честване, за съжаление, е чак 1992 г.", посочи гостът.

Според Горанов 1 ноември е част от духовното възраждане, необходимо да заздрави българския дух по времето на Прехода чак до днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase