IStockphoto

Използването на водорасли в козметичната индустрия не е нещо ново, но в последно време все повече се говори за тях. Това е така, защото постоянно се откриват нови видове, устойчиви практики за запазването на полезните им свойства и много начини, по които са от полза за организма. Освен това водораслите пречистват порите, изсветляват кожата, хидратират и дори могат да ни предпазят от вредните слънчеви лъчи.

Какво са всъщност водораслите?
 
Преди да се потопим конкретно в ползите за кожата, нека ви запознаем с това какво точно представляват водораслите и откъде идват.
 
Съществуват различни видове водорасли, като най-известните сред тях са спирулина, келп и микроводорасли. Според експерти обаче, в света има близо 73 000 вида водорасли и не всички носят еднакви ползи. Въпреки това всички те попадат в две основни категории – макро и микро. Макро водораслите могат да се видят с просто око, но микро може да се видят само под микроскоп. Все пак и двете групи носят големи ползи, що се отнася до грижата за кожата.
 
Водораслите също са богати на въглехидрати, липиди, протеини, аминокиселини и минерали. Те може да се прилагат локално, когато са част от серум, крем или маска, или да се приемат като добавка през устата. Може също така да получите някои ползи от водораслите като ядете морски дарове като сьомга и скариди. Но най-добрата новина е, че водораслите действат върху почти всеки тип кожа, но винаги е най-добре да опитате върху малка част от тялото, за да видите реакцията и да избегнете по-сериозни наранявания.
 
Ето какви ползи оказват водораслите върху кожата:
1. Хидратиране
 
Дехидратираната кожа не само може да причини сухота и напукване, но и прави цялостния ви външен вид да изглежда изморен. Според дерматолога Кийра Бар, когато се използват локално, водораслите са по-добри овлажнители дори и от хиалуроновата киселина. Те помагат да се намали количеството изгубена влага, така че тя да остане в кожата, вместо да се изпарява в околната среда.
 
Дерматологът д-р Найсан Уесли е съгласна, че водораслите са мощна съставка, когато става въпрос за хидратация. „В местните формулировки морските водорасли са били използвани като овлажняващо и сгъстяващо средство, което помага на кожата да се чувства по-овлажнена и гладка“, казва тя пред Mind, Body and Green.
 
2. Намаляват появата на хиперпигментация
 
Ако страдате от хиперпигментация, знаете колко е трудно да се отървете от обезцветяващите петна. 
 
Още за ползите от водораслите за кожата ще откриете в материала на Tialoto.bg 
 
Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase