Снимка: БГНЕС

Над 66% от германците вече са напълно имунизирани срещу Ковид-19. Много от неваксинираните обаче казват, че няма да си поставят ваксина и в бъдеще. Защо? DW показва техните аргументи:

Повечето неваксинирани срещу Ковид-19 в Германия нямат намерение да се ваксинират и в бъдеще - независимо от свързаните с това ограничения. Онлайн-проучване на института Форса, проведено по поръчка на германското правителство, показва, че 65 процента от неваксинираните в никакъв случай не желаят да си поставят ваксина срещу коронавирус и през следващите 8 седмици. Други 23 процента са отговорили на този въпрос с "по-скоро не". Това означава, че близо 90% не са променили позицията си срещу ваксинирането.

Още по темата
Проучването е проведено между 29 септември и 10 октомври 2021 година, а целта му е да се разберат причините за нежеланието на хората да се ваксинират. По този въпрос обаче участниците в него са изтъкнали много различни аргументи.

Страхове и конспирации

За една трета от тях (34 процента) одобрените ваксини не са били изпитани достатъчно надеждно. 18% са посочили, че се страхуват от нежелани странични ефекти, а 16% искат сами да решават как да постъпят или отхвърлят задължителното ваксиниране. Други 15% се съмняват в надеждността на ваксините, не вярват на официалните информации по темата или се опасяват от увреждания и дългосрочни последици от ваксинирането.

Допитването показва още, че 69 на сто от неваксинираните в Германия споделят напълно или отчасти мнението, че коронакризата се използва за повече контрол от страна на държавата. А цели 80% дори смятат, че ограниченията на основните права са по-тежки, отколкото опасността, произтичаща от вируса. 89 на сто от анкетираните пък смятат, че медиите представят едностранна картина на епидемичната ситуация.

По-възрастните хора - над 55 години - посочват особено често, че не се доверяват на съществуващите до момента видове ваксини. А по-младите (под 40 години) посочват като аргумент срещу имунизацията най-вече желанието да имат деца. В този смисъл допускането на алтернативи на наличните ваксини би могло да промени нещо в поведението на тези хора, посочват авторите на проучването. Над половината от анкетираните неваксинирани заявяват, че ако бъдат одобрени ваксини, които действат на класическия принцип на действие, това повишило тяхната готовност за ваксиниране. Такива са например инактивираните ваксини, действащи на принципа на убитите вируса.

Общественият натиск няма да помогне

Освен това 29 процента от неваксинираните посочват, че евентуално засилване на обществения натиск само би намалило допълнително готовността им да се ваксинират. 21% казват, че ще бъдат още по-малко склонни да се ваксинират, ако на работното им място бъде въведено правилото: свободен вход само за ваксинирани, негативно тествани или преболедували.

За изследването е изготвен скрийнинг на 100 000 активни онлайн-потребители, който е представителен за възрастовата група над 14 години. От тях са били анкетирани общо 3048 души, които досега не са се ваксинирали.

По данни на германския институт "Роберт Кох", 66,5% от населението на Германия е напълно ваксинирано, а 69,3% имат поставена поне една доза от ваксините. Седемдневната заболеваемост в страната достигна 139,2 нови инфекции на 100 000 души от населението. За последните 24 часа в 83-милионната страна са регистрирани малко над 24 668 новозаразени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase