Снимка: Getty

Аудиозапис, направен няколко часа преди смъртта на либийския лидер Муамар Кадафи, беше публикуван за първи път на десетата годишнина от убийството му, съобщи арабският телевизионен канал Al-Hadath. Твърди се, че е записът е направен на 20 октомври 2011 г. в Сирт, пише в. Политико, цитиран от БГНЕС.

В аудиозаписа с лошо качество на звука глас, за който се смята, че е на Кадафи, говори за случилото се в неговата страна и подготовката за окупацията на родния му град. Той е готов "да умре в тази битка за арабизма, исляма, принципите, ценностите, справедливостта срещу агресията и потисничеството". Муамар Кадафи отбелязва и че 40 държави са извършили агресия срещу Либия по време на 40-годишната кървава борба за истина, справедливост и достойнство срещу силите на потисничество. Според него "падането на либийската столица Триполи, която се оказа в ръцете на силите на НАТО и ислямистки терористични групи, се дължи на предателство".

Той се обръща и към съпругата си Сафия и дъщеря си Айша, като им пожелава радост и щастие и отбелязва, че „смело и с вяра отива на смърт и се гордее със страната си пред целия свят“.

Муамар Кадафи беше убит на 20 октомври 2011 г. по време на последната битка за родния му град Сирт. Полковникът, заедно с група негови приближени, беше обкръжен и заловен от бунтовниците, които брутално се гавриха с него, измъчваха го и му се подиграваха няколко часа, а след това изложиха тялото му на публичен показ в търговски център в Мисрата.

На 25 октомври той бе погребан със сина си Муатасим и министъра на отбраната Абу Бакр Юнис на тайно място в либийската пустиня. Според слухове при погребението му са присъствали само осем души. Няколко години по-късно в медиите започна да се появява информация, че гробовете са в южните покрайнини на Мисрата.

Още преди 10 години представители на Сирт се обърнаха към Мисрата с искане да им предадат тялото на либийския лидер, но тогава страните не успяха да се споразумеят, тъй като в замяна имаше искане за предаване на телата на някои от убитите противници на режима. През септември тази година се появи информация, че представители на Мисрата и старейшините на племената ал-Кадаф и ал-Муджабар са успели да постигнат споразумение, а останките на бившия либийски лидер и още двама ще бъдат върнати на роднините им за повторно погребение.

Коментари Напиши коментар

91

Г-н 420

преди 6 месеца

Този ден бе най щастливия за бг. медицински сестри измъчвани в неговия пандиз.Един младеж го уби с неговия позлатен пистолет.Катарската армия го улови като бегаше през пустинята.

90

хан Крум

преди 6 месеца

Никой не може да отрече, че по времето на Кадафи, Либия беще перлата на арабския свят! Но европейските "борци за права" направиха така че сега е една племанна територия. Същото я чака и Европа.

89

Анонимен

преди 6 месеца

До 82 - До помнещ Не само, че не "помниш" ами си и неграмотен. __НЕ СТЕ ЗАПОЗНАТ СЪС СЪДЪРЖАНИЕТО НА ПОНЯТИЕТО "КОАЛИЦИОННА ВОЙНА"! ТАКИВА СА ПЪРВАТА И ВТОРАТА СВЕТОВНИ ВОЙНИ, ВЪПРЕКИ ЧЕ "КВ" ИМАТ НАЧЕНКИ ОЩЕ ПО ВРЕМЕТО НА НАПОЛЕОНОВИТЕ ВОЙНИ, А СЪЩО НЯКОИ ВОЙНИ ОТ АНТИЧНОСТТА И СРЕДНОВЕКОВИЕТО. ОСНОВЕН ПРОБЛЕМ НА "КВ" Е ВЪПРОСЪТ ЗА СЪЮЗНИКА, НО НЕ СЕ ОГРАНИЧАВА САМО С ТОВА. А УБИЙСТВОТО НА КАДАФИ Е ПОЗОР ЗА ВЕЛИКИТЕ ЗАПАДНИ ДЕМОКРАЦИИ!!!