Снимка: БГНЕС

Финансовият регулатор на Самоа, една от държавите, замесени в досиетата "Пандора" като данъчно убежище за богати хора, защити участието на страната си в офшорната индустрия и посочи с пръст "по-големите икономики", като Великобритания и Сингапур, за ролята им в нея.

"Самоа е горда, спазваща законите държава, която е пострадала много поради тежкото си колониално минало и дяволските предизвикателства, пред които е изправена сега, като например изменението на климата. И двете бедствия бяха донесени у нас от по-големи държави, които продължават да се радват на голямо уважение", каза Туифаасисина Сиени Туалега-Вуурайнден, главен изпълнителен директор на Международния финансов орган на Самоа.

Самоа, държава с население около 200 000 души, която се намира в централната част на Тихия океан, на около половината път между Австралия и Хавай, е била германска колония от 1899 до 1915 г., след това е била управлявана от Великобритания и Нова Зеландия, докато не става независима през 1962 г.

Участието на Самоа в офшорната индустрия беше подчертано от досиетата "Пандора", които съдържаха изтичане на документи от Asiaciti - компания, управлявана от австралийския бизнесмен Греъм Бригс, която предлага достъп до схеми за пенсионно осигуряване и компании, контролирани от кредитори в Самоа, които позволяват на богатите чуждестранни клиенти да използват правни вратички за минимизиране или избягване на данъци.

В имейл, разпространен от ABC, Asiaciti се хвали, че Бригс, който е бил почетен консул на Самоа в Сингапур в продължение на 25 години до 2016 г., е отговорен за "създаването на структурата и законодателството на офшорния финансов център на Самоа". В друг имейл регулатор от Самоа заявяма, че Бригс е "дядото" на офшорната индустрия в страната.

Туифаасисина оспорва това, като заявява, че законодателството за офшорни центрове на Самоа е прието през 1988 г. със съдействието на консултант от Обединеното кралство, след като обстойно се проучва законодателството на други утвърдени офшорни финансови центрове по онова време и се провеждат консултации с индустрията.

"Не успяхме да установим точно какво е участието на Бригс по време на този процес", казва тя. "Следователно Бригс не може да се счита за главен архитект на правилата за офшорни центрове на Самоа."

Документите "Пандора" разкриха, че Бригс рекламира Самоа като "алтернатива на Британските Вирджински острови и други юрисдикции на Карибите" за инвеститори, които търсят офшорни опции.

"За да разберете напълно този въпрос, трябва да оцените ролята на по-големите икономики в офшорните структури", каза Туифаасисина. "Ключовите лостове на офшорната индустрия се намират в по-големи страни, като много от тези, споменати в самите документи  - Сингапур, Великобритания и др. Изтичането подчертава ролята, която консултантската индустрия на Лондон играе в офшорната индустрия.

"Самоа има стабилна и предизвикателна икономика, подобна на други малки островни държави. Ние сме изправени пред същите предизвикателства като всяка друга страна от Тихия океан. Не трябва ли въпросът наистина да бъде насочен към по-големите държави, които разглеждат индустрията като неразделна част от собствената си икономика?"

Asiaciti казва в отговор на материал на The Guardian за документите на "Пандора", че има "силна програма за съответствие" и че работи усилено, за да спазва разпоредбите, които се променят през десетилетията.

"Съответствието е в основата на нашия бизнес и ние сме адаптирали нашата компания да отговаря на променящите се изисквания", се казва в него. "Нито една програма за спазване не е безпогрешна и когато се установи проблем, ние предприемаме необходимите стъпки по отношение на ангажираността на клиента и правим съответните уведомления до регулаторните агенции.“

Бригс отказва да разшири изявлението на Asiaciti.

В писмо от 1993 г. от Бригс до друг австралийски бизнесмен, Ванда Гулд, публикувано от ABC, Бригс казва за самоанския супер фонд, че макар вноските в него да се облагат с австралийски данък върху дохода, в действителност този данък не трябва да се плаща тъй като Австралийската данъчна служба (ATO) "няма юрисдикция да събира този данък, тъй като Западна Самоа няма договор за данъчно облагане с Австралия“.

Туифаасисина казва, че вината за това е в Австралия.

"Истинският проблем през 1993 г. беше неспособността на австралийското данъчно законодателство да наложи изцяло данък върху чуждестранните доходи на своите данъчни резиденти. Разбираме, че австралийското данъчно законодателство е претърпяло значителни промени, които сега може би са поправили ситуацията", обяснява тя.

ATO преди това публично публикува изявления за изтичане на данни, разкриващи подробности за офшорни холдинги, като изяснява, че "не е незаконно да имаш офшорна бизнес структура" и че "има много законни причини за това".

Туифаасисина също така посочва факта, че Австралия и Самоа вече имат споразумение за обмен на данъци, което позволява на всяка страна да иска и получава информация от другата. Тя добавя, че Самоа е "държава, която се придържа върховенството на закона",  "сега е активен участник в международния обмен на данъчна информация", и че "ако сътрудничеството е необходимо и подходящо от правна гледна точка, тогава Самоа ще действа съответно".

"Самоа е надлежно регулирана юрисдикция, отговаряща на изискванията на FATF [Специална група за финансови действия] и е оценена до голяма степен в съответствие с Глобалния форум на ОИСР за прозрачност при обмена на информация за данъчни цели", казва Туифаасисина.

Самоа получава рейтинга си "до голяма степен съвместим" от ОИСР през 2019 г.

През 2015 г. FAFT установи, че "Самоа е изправена пред редица рискове от изпирането на пари - предимно свързани с нейния международен (офшорния) сектор" и е спазвала само частично редица мерки. В последващ доклад през 2018 г. FAFT установи, че макар Самоа да е постигнала значителен напредък по редица мерки и вече не попада в категорията, изискваща "засилено последващо действие", тя все още отговаря на критериите за "засилено проследяване" от FAFT.

Премиерът на Самоа не отговори на исканията за коментар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase