Снимка: БГНЕС

Борислав Михайлов е авторитарен, без никакъв капацитет да слуша, предложил е да се купи прескъп автобус за БФС и се е опитал да вкара съмнителни "задморски фирми" да строят игрища в България по проект за 1 милион швейцарски франка. Това пише в конфиденциален доклад на представителя на УЕФА Андреас Кун, който е посетил България през април 2005 г. и се е срещнал с тогавашния вицепрезидент на БФС.

Информацията се открива във вътрешна кореспонденция и документация на УЕФА, изтекла до международния журналистически консорциум OCCRP. В тях основно се разглеждат проектите по програмите "Хеттрик" за финансиране на проекти на националните футболни федерации от бюджета на УЕФА. Файловете съдържат данни за почти всички държави, членуващи в европейската федерация и се проучват от екип журналисти от консорциума.

По време на визитата на Кун в България президент на БФС все още е Иван Славков, който е оплетен в корупционни скандали и е делегирал на Борислав Михайлов всички дейности, свързани с финансирането от УЕФА. Скандалите не пречат на Славков да води разточителен начин на живот и да организира "царски приеми и изпращания", на които станали свидетели делегатите от УЕФА.

Един от проектите, които финансира УЕФА по програмата "Хеттрик", е построяването на 40 мини игрища из страната за 1 милион швейцарски франка. Борислав Михайлов предложил да бъдат построени 30 игрища за 900 000 франка и то от никому неизвестни офшорки (задморски компании), с които бил в контакт.

Пратеникът на УЕФА разяснил на Михайлов, че това няма да стане, защото в съседните страни Румъния и Турция са успели да построят 40 игрища срещу 1 милион франка. Михайлов бил предупреден също, че УЕФА ще следи много внимателно за търга и фактурите за този проект.

Впоследствие проектът за 40 мини игрища е реализиран по схемата на УЕФА, а не по тази на Михайлов и получава добра оценка от ръководството на европейската футболна организация.

Друг скандален проект, свързан с Михайлов, е закупуването на нов автобус за БФС по същата програма "Хеттрик". Кун споделя, че тази идея е изцяло движена от вицепрезидента на БФС. От документите се вижда, че предложението на БФС до УЕФА е да се финансира покупката на автобус Mercedes Travego 15 RHD с половин милион швейцарски франка. То е отхвърлено от борда на програмата "Хеттрик" с аргумента, че возилото е твърде скъпо.

От кореспонденцията става ясно, че след неуспешния опит да се купи скъп автобус, основен предмет на преговорите за финансиране от УЕФА става Националния тренировъчен център по футбол. Той ще стане факт 11 години по-късно и УЕФА ще налее в него милиони. Сагата с проектирането, изпълнението и значителното оскъпяване на проекта във времето е документирана в десетки файлове, чийто анализ е предмет на последваща публикация.

Този важен за българския футбол проект се забатачва и през 2013 г. председателят на УЕФА Мишел Платини предупреждава Михайлов с писмо, че финансирането може да бъде изгубено.

Още по темата - в Gol.bg

Коментари Напиши коментар

52

Мишо

преди 7 месеца

Михайлов е бил и ще си остане кукла на конци! Ментор му беше Славков ,после го пое В.Стефанов, та до сега! Кокала не се изпуска!

51

ОТКРИТО

преди 7 месеца

Защо Бербатов е от столицата на МЮСЮЛМАНСТВОТО?.....Бегла биографична справка показва че комунистически РУСОФОБ номер 1 за абсолютно всички времена е английския германец Карл Маркс а почетното ВТОРО място за комунист РУСОФОБ се държи от Димитър Благоев ....А ЗАЩО Благоевград е ИСЛЯМСКИ нямащ нищо общо с Англия?.........Все пак чак след Майдана английската армия стана номер 1 в света по обучение на "бандеровците" ДОШЛИ от Литва,Латвия,Естония а ТУК БКП-НЕЛЕГАЛНИ

50

Анонимен

преди 7 месеца

За немислещите прости хора. Които една книга не са прочели но разбират от политика които не са чели и учила като нас нямат нашите знания имат мнение - ами тя държавата това сте вие тя е отражение на вас!От какво сте недеволни.Не се ли харесвате..??БОГАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ! А в днешно време бедно финансово и Духовно население!