Снимка: БГНЕС

За хората в Европа и САЩ крахът на Facebook доведе до вълна от шеги. Но за хората в останалата част на света, където социалната мрежа се интегрира в структурата на целия интернет, падането на Facebook не бе толкова забавно. В продължение на шест часа хората в Северна Америка се присъединиха към Twitter и Telegram и се шегуваха как са безплатни, тъй като услугите на Facebook паднаха. На места като Бразилия и Индонезия бизнесът и комуникацията ефективно спряха.

Когато една част от обществото разглежда тези технологични компании като монополи и иска да ги съсипе, постоянен натиск от страна на либерално настроените хора е, че конкуренцията и времето ще изгладят нещата. Те казват, че MySpace не е оцелял дълго, Google е просто търсачка, а Amazon е просто онлайн търговец на големи кутии.

Но тези компании са далеч повече от техните очевидни приложения. Техните структури са вплетени в тъканта на това как ние водим бизнес и се свързваме всеки ден. Уеб услугите на Amazon са бекендът на голяма част от интернет, рекламните технологии, а алгоритмите за търсене на Google осигуряват скрита онлайн структура за ежедневните ни взаимодействия. Facebook и WhatsApp са порталите, през които голяма част от света разглежда интернет. MySpace никога не е карал индонезийците да мислят за това като за синоним на онлайн, както се случва с Facebook.

След прекъсването Патрик Муяя - говорител на Демократична република Конго в Министерството на комуникациите - влезе в Twitter, за да каже на хората, че не е прекъснал умишлено интернет.

"Интернет връзката не е прекъсната в цялата страна, пише той. - По-скоро това е глобално затъмнение, което осакатява WhatsApp, Facebook и Instagram. Други приложения като Twitter функционират нормално. Същото важи и за сърфирането в мрежата."

Изправен пред наситеността на потребителската база в Северна Америка и Европа, Facebook се разшири по целия свят с програмата си Free Basics. Повече от просто предоставяне на съкратена версия на сайта си в страни като Судан, Facebook полага оптичен кабел и изгражда основната инфраструктура за свързаност в Африка.

Когато Facebook се срина, със себе си повлече и WhatsApp, кодирана от край до край телефонна услуга, която се превърна във фактически метод за комуникация за милиарди хора по цялата планета. Изтеглянето от Афганистан, колкото и катастрофално да беше, до голяма степен беше координирано чрез WhatsApp. За перспектива - WhatsApp е в такава обща употреба, че талибаните започнаха да предлагат квазиправителствени услуги чрез WhatsApp , докато пробиват през страната. Правителствата по целия свят използват WhatsApp за администриране на услуги.

Когато стана ясно, че американското правителство изоставя хиляди афганистанци, ветерани и контрагенти организираха "Цифров Дюнкерк", за да евакуират колкото се може повече хора. Афганистанците и техните западни приятели комуникираха и координираха чрез WhatsApp.

Шест часа не изглеждат много, но когато чакате да чуете новини от любим човек, заседнал в Афганистан или опитващ се да избяга от там, те могат да ви се струват като цяла вечност. "Загубата на връзка помежду ни и с доверени съюзници във външния свят е ... опустошителна", каза индийският журналист и организатор на евакуацията от Афганистан Ручи Кумар пред MIT Technology Review. Тя добави, че пропускането на шанс за евакуация "буквално е живот или смърт".

Програмата за съобщения е толкова централна за живота в Афганистан, че талибаните я използват, за да изпращат съобщения до гражданите, след като поеха правителството. WhatsApp се използва от потискащ режим, но също така се използва за координиране на протестните усилия в цялата страна. Също така в Афганистан това е основният организационен инструмент за ръководената от жените антиталибанска съпротива. В Ливан хората използват приложението, за да организират улични протести и да проверяват дали приятелите им са добре по време на бедствия и репресии на правителството.

В Бразилия WhatsApp е нещо повече от услуга за съобщения. Той улеснява бизнеса от всякакъв вид. Приложението е толкова популярно в Южна Америка, че избра Бразилия като първата страна, която получава плащания от WhatsApp - метод за използване на приложението за плащане на стоки и услуги. Фитнес залите го използват за проследяване на членството, а клиентите го използват за малки покупки от магазини и сергии за храни.

Преди ден, за шест часа, всичко това спря. Хората в Америка избягаха в Twitter, а инфлуенсърите говориха за това колко забавно и смешно е бил прекъсването. В Бразилия, Судан и Афганистан хората изведнъж не можеха да говорят с близки или да правят бизнес. Бежанците, избягали от Сирия, вече не можеха да общуват с близки или да се координират с мрежите, които им помагат да избягат.

Шест часа не са много и Facebook успя да се върне, WhatsApp и Instagram отново бяха онлайн. Но прекъсването подчерта една голяма уязвимост и възможност - не бива да оставяме една компания да управлява толкова голяма част от света. Шест часа са твърде много, за да бъде нещо толкова важно като WhatsApp извън строя. На Запад видяхме тези шест часа като утеха. Бяхме свободни от нещо, което много от нас така или иначе не използват много. В останалата част на света това беше напомняне за това колко власт има една компания, базирана в САЩ, върху живота им.

Коментари Напиши коментар

36

Проста

преди 8 месеца

"Правителствата по целия свят използват WhatsApp за администриране на услуги." - Това е смешно, ако е вярно изобщо.

35

слаб 2

преди 8 месеца

много слаб превод. :) Напишете си някоя ваша статия, или поне цитирайте източниците си ,

34

Бай Брадър

преди 8 месеца

ТежкО на общество, за което да спре тая глупост е "на живот и смърт".