Снимка: БГНЕС

Затлъстяването води до редица променящи живота и потенциално фатални състояния при хората. След като бе доказано, че сърдечните заболявания, диабетът и ракът са сред основните грижи за хората с наднормено тегло, скорошно проучване разкрива, че твърде много мазнини в храненето са вредни за косата, съобщава БГНЕС като се позова на „Стъди Файндс“.

Изследователи от Токийския медицински и стоматологичен университет са открили, че храната с високо съдържание на мазнини ускорява изтъняването и загубата на коса с напредване на възрастта.

По-конкретно авторите на изследването установяват, че както храните с високо съдържание на мазнини, така и затлъстяването, причинено от генетиката, могат да допринесат за изчерпването на стволовите клетки на космените фоликули (HFSCs).

При здрав човек HFSC се обновяват по време на всеки цикъл на космените фоликули. По този начин косата продължава да расте с течение на времето. С напредването на възрастта обаче тези стволови клетки започват да намаляват и не се попълват отново. Когато има по-малко HFSC, косата започва да изтънява и да пада.

Дори няколко дни консумация на храни с високо съдържание на мазнини може да навреди на косата ви, казва водещият автор на изследването Хиронобу Моринага.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase