Снимка: БГНЕС

Неотдавнашните тестове на ракети от страна на Северна Корея сигнализират, че режимът се е върнал към познатите си  тактики за привличане на вниманието на САЩ. Въпреки че останалата част от света едва ли ще се успокои от това връщане към "нормалността", след шестмесечна пауза Пхенян пусна нови крилати ракети с голям обсег, способни да ударят Япония, а след няколко часа изстреля и две балистични ракети в морето, очевидно от влак.

Тогава дойде и най-ясният знак от последното ядрено изпитание през 2017 г., че Северът няма да се откаже от проекта си за изграждане на жизнеспособно възпиращо средство - сателитни снимки показаха, че се разширява завода за обогатяване на уран в ядрения комплекс Йонбьон.

Северна Корея продължава да твърди, въпреки широко разпространения скептицизъм, че е избегнала разпространяването на COVID-19 на територията си. Но граничните ограничения, санкциите и природните бедствия хвърлиха икономиката й в най-тежката криза от десетилетия насам. През юли режимът дори сигнализира, че вирусът е пробил защитата му.

Повече от две години от последната му среща на върха с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, лидерът на страната Ким Чен Ун е нетърпелив да съживи ядрената дипломация, този път с Джо Байдън, за да помогне на болната икономика на страната си и да засили позицията си у дома, според наблюдателите на Северна Корея.

"Северна Корея иска да започне диалог със САЩ", казна Ким Хюн-Ук, професор в свързаната с правителството Корейска национална дипломатическа академия в Сеул, пред The Guardian. "Ким Чен Ун изпитва вълнение от провеждането на срещи на върха с президент на САЩ и иска да ги съживи. Северна Корея е в тежко икономическо положение. В разгара на конкуренцията между САЩ и Китай Северна Корея е на китайска страна, но това не гарантира китайската икономическа подкрепа. "

Всякакви надежди, че избирането на Байдън ще бъде предвестник на пробив в ядрените преговори, се изпариха, след като американските представители заявиха, че няма да има незабавни опити да се организира среща с Ким.

"Подходът на Байдън е да управлява Северна Корея чрез възпиране, а не чрез ангажиране", казва Ким Хюн-ук. "Мисля, че той се стреми към стратегическото търпение на Обама. Ако Северна Корея провокира военно, Байдън ще се съсредоточи върху санкциите. Санкциите ще бъдат засилени".

Противопоставянето относно това до колко режимът ще трябва да се денуклеаризира в замяна на облекчението на санкциите ще продължи, тъй като Байдън насочва вниманието си към Китай. Пхенян обаче трябва да премине тънка граница между напомнянето на Вашингтон за уникалното външнополитическо предизвикателство, което представлява, и провокирането му към още по-строги санкции.

Показателно бе, че по време на парад по-рано този месец, отбелязващ основаването на Северна Корея преди 73 години, демонстрира паравоенни сили, гражданска защита и противоепидемични сили, а не ракети с голям обсег, за които много експерти смятат, че са способни да ударят континенталната част на САЩ.

Следващите месеци биха могли да осигурят правилния политически фон за възобновяване на дипломацията в региона, дори когато Северът преоткрива апетита си за ракетни изпитания, според Лайф-Ерик Исли, професор в Ewha Womans University в Сеул.

"Въпреки натрупването на оръжия от двете страни на полуострова, южнокорейският президент Мун Дже Ин се надява да направи дипломатически пробив със Северна Корея през последните му месеци на управление", казва той.

Мун, който напуска поста си през май, използва речта си на общото събрание на ООН във вторник, за да предложи официално прекратяване на войната в Корея от 1950-53 г., която завърши с примирие, но не и с мирен договор, което означава, че Северът и Югът все още са технически във война.

Исли добавя: "Администрацията на Байдън иска да избегне ескалация, като същевременно запази целта за денуклеаризация. Япония е на път да смени премиерите. Китай говори за регионална стабилност, докато прехвърля вината към Вашингтон и Сеул. В резултат на това режимът на Ким вероятно вярва, че може да се измъкне с изтласкването на ядрената обвивка."

Но в последните коментари, идващи от Северна Корея, се настоява, че реалната ядрена заплаха идва отвъд нейните граници. Създаването на пакт за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия може да предизвика "ядрена надпревара" в региона, заяви представител на външното министерство на КНДР в изявление тази седмица.

"Това са изключително нежелани и опасни действия, които ще нарушат стратегическия баланс в азиатско-тихоокеанския регион и ще предизвикат ядрена надпревара", заяви служителят, цитиран от държавната Корейска централна информационна агенция. "Това показва, че САЩ са главният виновник за свалянето на международната система за неразпространение на ядрено оръжие", добавя той.

Иронията на тези думи няма да бъде пренебрегната във Вашингтон, където отказът на Байдън да продължи личните отношения на своя предшественик с Ким ще добави загриженост, че Северът може да се откаже от предпазливостта, която го е водила през пандемията, и да потопи отношенията със САЩ в страха и несигурността на годините на Обама.

Ако това се случи, САЩ и техните съюзници не са без възможности, казва Исли.

"Южна Корея може да зарови секирата с Япония и да увеличи обмена на разузнавателни данни и сътрудничеството за противоракетна отбрана. Администрацията на Байдън може да възстанови военните учения със съюзници, които бяха намалени по време на пандемията. По отношение на санкциите, дори ако Китай и Русия блокират действия в Съвета за сигурност на ООН, САЩ и съмишленици могат да подобрят правоприлагането и да определят нови нарушители, включително китайски фирми", обяснява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase