IStockphoto

Колкото и привлекателна да е концепцията за естествени съставки, фактът, че дадена съставка е естествена, не ви казва нищо за нейната безопасност или ефикасност. Има безброй синтетични съставки, използвани във формули за грижа за кожата, които са безопасни и високоефективни, а има и много естествени такива, които или не вършат толкова много работа, или могат да навредят на кожата.

Но един растителен екстракт, който заслужава място в залата на славата на естествените съставки, тъй като е полезен и нежен за кожата, е маслото от гроздови семки. Вероятно сте го забелязали в голямо разнообразие от вашите продукти за красота и лична хигиена – почистващи средства, овлажнители и може би дори шампоан.
 
Най-вероятно сте се чудили какво точно прави маслото от гроздови семки толкова популярно. Хидратиращо ли е? Изглажда ли кожата? Защитава ли я? Да, да, да и още няколко полезни ефекта. Въпреки че много от нас обичат да си похапват грозде без семки, всъщност тези малки семки вършат чудеса за кожата.

Какво точно е маслото от гроздови семки?
 
Обичате вино? Е, сега ще го оцените още повече. „Маслото от гроздови семки се създава от преработени гроздови семена, които са страничен продукт от винопроизводството“, обяснява козметичният химик Винс Спинато пред Allure. Той добавя, че маслата обикновено се извличат във фабрики чрез раздробяването на семената и използването на разтворители, но по-здравословните видове семена и растителни масла са студено пресовани.
 
Оттам маслото си проправя път в множество продукти, не само защото се съчетава добре с други съставки, но и защото може да предложи толкова много на всички видове кожа и да атакува голяма част от притесненията ни. Според дерматолога Джефри Фромовиц, съставката става все по-популярна в грижата за кожата поради някои от присъщите ѝ свойства.
 
Какви са ползите?
 
Да се каже, че маслото от гроздови семки има някои присъщи свойства, които го правят желано в грижата за кожата, може да бъде подценяване. То е известно със своите антиоксидантни ползи и може да помогне за защита срещу увреждане от свободните радикали. Тази антиоксидантна сила произлиза от неговите полифеноли и витамини А, С и Е. „Може да се добави и към слънцезащитни продукти, тъй като може да засили фотозащитата чрез стабилизиране на UV филтрите“, казва дерматологът Мариса Гаршик. Разбира се, за максимална защита от слънцето, не трябва да разчитате само на маслото от гроздови семки.
 
Още за полезните свойства на маслото от гроздови семки ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase