Снимка: БГНЕС

Според изследване дивите роднини на някои от най-важните култури в света, включително картофите, авокадото и ванилията, са застрашени от изчезване.

Ванилията, орхидея, произхождаща от Южна и Централна Америка, е изправена пред най-висок риск от изчезване, като всичките осем диви вида, открити в региона, са включени като застрашени или критично застрашени в червения списък на застрашените от Международния съюз за опазване на природата (IUCN) за растения и животни.

Дивият памук е вторият най-застрашен, като 92% от видовете са изложени на риск от изчезване, според проучването. Три от пет вида авокадо са изложени на риск, докато 23% от дивите видове картофи са пред изчезване.

Роднините на 224 диви култури, анализирани в Мексико, Гватемала, Ел Салвадор и Хондурас, са се превърнали в основни продукти по целия свят, от решаващо значение за диетата на хората и производството на дрехи. Те за първи път са опитомени от ацтеките, маите и други цивилизации между 5000 и 10 000 години.

Видовете див боб, тиква, лют червен пипер и домати също са включени в проучването, публикувано в списанието Plants, People, Planet, което установява, че 35% от всички изследвани видове са застрашени от изчезване, до голяма степен поради селското стопанство и употребата на пестициди.

Очаква се добивите по целия свят да спаднат с повишаване на средните температури, което застрашава продоволствената сигурност, тъй като човешкото население се приближава до 10 милиарда. Изследователите се надяват, че програмите за размножаване с диви видове ще помогнат на културите да се адаптират.

Д-р Барбара Гьотч, водещ автор на изследването, казва, че ако климатичната криза възпрепятства добивите и дивите растения не са там, за да помогнат за адаптирането на основните култури, любимите ястия като авокадо върху препечен хляб и ванилов сладолед биха могли да изчезнат.

"Рискът от изчезване в момента е за дивите роднини на културите", обяснява Гьотч. "Солеността на почвата се променя и тези растения нямат способността да се адаптират. Температурите се покачват. Поради изменението на климата вредителите и болестите също ще се променят и това може да окаже огромно въздействие върху растенията. Може да имаме недостиг на тези храни."

От десетките изследвани диви роднини на културите, поне 16 са били използвани за отглеждане на култури, които са по-устойчиви на екстремни метеорологични и други заплахи. Те включват тикви, които могат да издържат по-добре на студ и паразити, по-устойчиви на суша картофи, както и царевица, която дава по-висок добив.

Гьотч казва, че инвазивните видове, замърсяването от генетично модифицирани култури, неустойчивото прибиране на реколтата и сечта представляват допълнителни заплахи за дивите видове, наред с преобразуването на местообитанията. Генетичното разнообразие на дивите роднини на културите трябва да бъде по-добре представено в генните банки, добави тя.

"Гладът, който виждаме в Мадагаскар в момента, е защото не е валяло. Това е продължителна суша, така че културите просто загиват и хората не могат да отглеждат нищо. В някои случаи имаме скакалци, които се срещат в супер голям брой, тъй като климатичните условия са добри за тях, за да мигрират по-далеч, отколкото обикновено. Това е заплахата, която изменението на климата представлява за културите", казва Гьотч.

Мадагаскар е изправен пред най-тежката суша от 40 години насам, като повече от милион души изпитват недостиг на храна поради малкото дъжд през сезоните на засаждане.

Д-р Хосе Сарукан, координатор на Мексиканската национална комисия за познаване и използване на биологичното разнообразие (Conabio), казва, че дивите роднини на културите трябва да бъдат по-добре защитени.

"Като се има предвид, че Америка е център на произход и опитомяване на големи култури, от световно значение в контекста на глобалното затопляне е да запазим дивите роднини в региона и тяхното генетично разнообразие", казва той. "Местните хора традиционно използват тези разнообразни видове като храна и лекарство, а многобройни културни групи имат ключова роля за опазването им."

Дивите роднини на хранителни култури като банан, ябълка, сини сливи и джинджифил също са в червения списък като застрашени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase