Снимка: БГНЕС

Депутати с поредни кавги помежду си при гласуването на бюджета. Заседанията са придружени от скандали, нападки и обиди. "Има много хаос в парламента. Това, което ми дава надежда - има отговорно отношение, въпреки всичкия хаос - с приемането на актуализацията на бюджета на ДОО извадихме над 1 млн. пенсионери от бедност. Това заяви пред БНТ служебният министър на финансите Асен Василев.

Още по темата

"120 лв. до края на годината, на 25 демекври влиза актуализацията, която служебният кабинет предложи, с поправките от парламента - 370 лв. минимална пенсия, плюс социалната добавка, която ще продължи да се изплаща до линията на бедност", заяви Василев.

По думите му партиите са се обединили и са гласували за тази промяна.

"Ние не харчим пари, които нямаме. С тази актуализация дефицитът, който първоначално беше заложен, се намалява. Ние харчим пари, които бизнесът и всички работещи хора за изработили, платили са си данъците и благодарение на това, което те са направили, в момента парламентът има възможността да реши как да подпомогне пенсионерите, как да подпомогне здравеопазването, как да помогне на фирмите в затруднено положение", заяви Василев.

Към момента са събрани 2,5 млрд. лева повече от първоначално предвидено, отчете финансовият министър.

Според него в бюджетна комисия, където разговорите са експертни, диалогът е конструктивен от всички партии.

По повод възможността да участва в бъдещ политически проект с Кирил Петков, Асен Василев каза, че ще си даде време да го обмисли, тъй като "това е много отговорна стъпка".

Според Деница Сачева от ГЕРБ, не е необходимо да се правятдългосрочни промени в начина, по който се изчисляват пенсиите, от служебно правителство


"Нашата визия беше много ясна - че трябва да има само антикризисни мерки", подчерта тя. Затова са подкрепили добавката на ДПС от 120 лв., тяхното предложение е било за 100 лв. От ГЕРБ са гласували параграф 1, който съдържа приходите и разходите, и така са дали своя принос за актуализация на бюджета на ДОО, отбеляза Сачева.

"Стратегическите решения, които взимаме днес, как ще се отразят на бюджета в бъдещ", попита Деница Сачева.

 

Коментари Напиши коментар

181

Анонимен

преди 9 месеца

еее колко е способен от Харвард идва за три месеца вдигна стандарта на живот с 30% на цялата държава .. парно ток вода горива хляб ... всичко е кореком вече и пенсийте високи .. а до пролетта ще сме като в Дубай

180

Ангелова

преди 9 месеца

До ПенсионерЗа какви 120 лв. говорите, добавят Ви още 70 лв. към пенсиите от месец септември!!!!!!!Много сте зле с аритметиката!!!!И никакво увуличуение на пенсиите с 1.35 няма да има, пак неможете да смятате, увеличението е с 1.125 !!!!!!!!!!!! Радвате за нищо, тези с максималните пенсии 1400.00лв. ще получат увеличение от 175.00 лв. от м.10 до м.12.2021 г. Останалите около 50.00 лв., т.е. това скоето взимахте досега с добавката от 50.00 лв. откакто е ковид инфекцията!!! Нищо ново ?пенсии?

179

Анонимен

преди 9 месеца

изкараха ги от бедноста и ги хвърлиха в мизерията. що за нагли дегенератчета са това бе. кокорчо дано да висне с кифича надоле от некоя лампа зимата. или че е със запазено местенце на ф16/ата на радев.... картонената. или па нали са канадци, херю мюстявата че ги спасява от софийсккото приватизирано летище като от летището в кабул.... народеееее.