Снимка: iStock

От регулиране на телесната температура, поддържане на контрол на кръвното налягане до подобряване на настроението, паметта и производителността, поддържането на хидратация на тялото е основната стъпка към доброто здраве. Говорейки за питейна вода, може ли ползите от водата да се увеличат чрез добавяне на електролити към нея? Ето малко повече информация по темата.

Какво представляват електролитите?
Електролитите са минерали, които носят електрически заряд, когато са разтворени във вода. Нашето тяло задържа електролити от храната, която ядем, и от течността, която пием. Минералите, които носят електрическия заряд, включват калий, калций и магнезий. Те се разпределят в тялото и използват електрическата си енергия, за да улеснят важните телесни функции. Някои от тези важни функции включват:

- Балансиране на количеството вода в тялото ви

- Балансиране на нивото на рН на тялото

- Транспортиране на хранителни вещества към вашите клетки

- Извеждане на отпадъци от клетките ви

- Регулиране на нервите, мускулите, сърдечната и мозъчната функционалност

- Помощ за възстановяване на увредените тъкани

В много от спортните напитки и специфично бутилирани води се вливат електролити. Това е така, защото когато тренирате и се потите, губите ценно количество електролити, които трябва да се попълнят. Поддържането на добро количество електролит в тялото е важно не само за хората, които спортуват, но и за всички. Имаме нужда от електролити, за да ходим, да дишаме, да се смеем и дори да мислим.

Какво е електролитна вода?
Електролитната вода, както подсказва името, е вода, заредена с електрически заредени минерали като натрий, калий, магнезий и калций. Електролитната вода се нарича още минерална вода и алкална вода. Тази течност подобрява хидратацията на кожата и организма и много телесни функции.

Ето още предимства от наличието на електролитна вода.
Подобрява изпълнението на упражненията
Докато тренирате, се нуждаете от допълнителни течности, които да заместят водата, загубена в потта. Дори само 1-2% загуба на вода от тялото може да доведе до намаляване на силата, скоростта и фокуса. Потта също съдържа електролит, включително натрий, малко количество калий, калций и магнезий.

По този начин, за да замените електролитите, изгубени в потта, трябва да пиете вода, с включени електролити, заедно с обикновена вода, докато тренирате. Тя помага за подобряване на функционирането на сърцето, мозъка, мускулите и функцията на нервната система.

Предотвратява топлинен удар
От лек топлинен обрив до тежък животозастрашаващ топлинен удар, горещото време може да изложи здравето ви на риск. Вашето тяло се справя, като отделя топлината през кожата и чрез изпотяване. Но тази естествена система за охлаждане може да започне да се проваля при твърде горещо време, причинявайки опасно повишаване на телесната температура.

Прочетете всичко за електролитната вода в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase