IStockphoto

Погрешно е схващането, че мазното чело и леко неравномерната текстура на кожата може да означава остаряване. Оказва се, че двете не са фактори за типа и възрастта на кожата, а по-скоро сигнализират, че тя е дехидратирана. 

 
Естетикът Рене Руле, която работи с множество знаменитости, казва, че основните проблеми като хормонално акне, тъмни петна и черни точки всъщност могат да са причинени от прекомерната употреба на ретинол. Допълнителният блясък по челото и бузите пък са знак за дехидратация. Да, кожата ви може да бъде мазна и дехидратирана по едно и също време. 
 
Докато сухата и дехидратираната кожа са два термина, които често се използват взаимозаменяемо, те не са едно и също нещо. Трима дерматолози обясняват разликата, как да разберем с кой проблем си имаме работа и съвети за рехидратиране на кожата. 
 
Каква е разликата между суха и дехидратирана кожа?
 
Казано най-просто, на дехидратираната кожа й липсва вода, докато на сухата й липсва масло или себум. Според д-р Тифани Либи, всички типове кожа могат да изпитват дехидратация, независимо дали са мазни, сухи или комбинирани. Дерматологът д-р Азаде Ширази пък казва, че дехидратираната кожа може да бъде предшественик на сухата кожа, която е груба и лющеща се, и отбелязва, че с напредването на възрастта кожата ни започва да губи все повече вода и да произвежда все по-малко естествени масла. 
 
Има редица фактори, които могат да допринесат за дехидратацията както външна, така и вътрешна. Д-р Либи посочва груби сапуни, горещи душове, излагане на слънце и околната среда като суха топлина или пък студен въздух. В допълнение, д-р Ширази казва, че прекомерното ексфолиране на кожата, наред с недоспиването или пиенето на малко вода, също може да доведе до дехидратация. 
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase