Снимка: Defense One

Една необикновена снимка показва отчаяното бягство на стотици афганистанци от талибаните. Defense One публикува кадър, който показва стотици хора, натъпкани в американски военен товарен самолет, в отчаян опит да избягат от Кабул.

Смята се, че снимката, публикувана от американския сайт за новини за отбраната и сигурността Defense One, показва, че 640 души са натъпкани в самолет C-17 Globemaster III. Това е най-големият брой хора, които машината е превозвала, тъй като е проектирана да лети с максимум 150 души.

Според информацията на представителите на отбраната на САЩ пътниците на полета, са били безопасно евакуирани от Кабул за Катар в неделя.

Полетът не е имал намерение да поеме толкова голям товар, но някои афганистанци панически са се качили на борда пред полуотворената рампа на C-17, съобщава Defense One.

Този C-17 Globemaster III е само един от няколкото, които успяха да излетят със стотици хора на борда си, като другите самолети може да са превозвали и още повече пътници.

Отчаянието на много други афганистанци бе забелязано на летището в Кабул в понеделник, когато хората се вкопчваха в  движещите се военни самолети, а поне двама души загинаха, след като изпаднаха от ходовата част на машините, докато те набираха височина.

Видеозаписи показват стотици хора, тичащи заедно с военен превозвач, докато той се движи по пистата.
Летището, подсигурено от американската армия, беше единственият възможен път за бягство, след като талибаните поеха контрола над сухопътните граници на страната.

Но американските сили трябваше да затворят летището в понеделник в опит да ограничат хаоса и тълпите. Летището бе отворено отново в ранните часове във вторник, съобщи американски генерал, добавяйки, че сега американският персонал отговаря за контрола на въздушното движение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase