Снимка: БГНЕС

Сребърната медалистка от последната Олимпиада - Мирела Демирева, ще бъде част от финала в скока на височина и в Токио.

Макар и трудно, родната атлетка успя да преодолее котата от 195 сантиметра, която бе нужна за място сред най-добрите в съботния финал.

Българката обаче показа доста колебания в представянето си, като се нуждаеше от общо 12 опита в днешната квалификация, но най-важното е, че тези 195 сантимета бяха преодолени.

Всичко за Демирева започна ужасяващо, защото тя направи два неуспешни опита на 182 сантиметра, но за щастие се концентрира и преодоля тази начална височина.

След това тя бе безупречна на 186, преди да дойдат нови два неуспешни опита на 190. И тази дистанция бе преодоляна от третия път, а следващата - 193 сантиметра, от втория.

Така дойдоха заветните 195 сантиметра. Демирева направи две грешки, като след това изпадна в доста неприятна ситауция.

Тя остана сама в сектора, всички нейни съпернички си бяха или свършили работата или бяха отпаднали, а липсата на публика създаде още по-тежка обстановка.

Мирела обаче показа, че е истински боец, като с последния си скок влетя в утрешния финал, където ще скачат 14-те най-добри в света. Това са атлетките, постигнали нужните 195 сантиметра. Сред тях само три състезателки преодоляха височината от първия си опит.

Финалът е в събота от 13:35 часа българско време, а Демирева има олимпийско сребро за защитаване. "Добре съм, стъпка по-стъпка и съм на финала. Това беше целта за днес. Този сезон ми е трудно да си намеря ритъма, но в момента се чувствам във форма здрава съм. Може би колебанията са въпрос на психика, настроение, но сега се чъвствам добре.  Накрая си казах, че ако не скоча няма финал. Нямах изобр. Това е Олимпиада и конкуренцията е жестока.  Няма какво да ми тежи, защото пет години се готвя за този момент. Стискайте ми палци", заяви тя пред камерата на БНТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase