Снимка: БГНЕС

Подозрителната смърт на видния беларуски дисидент Виталий Шишов в Киев идва след множество други трагични неразкрити случаи.

Украинската полиция започна разследване за убийство, след като намери Шишов обесен в парк, ден след като той изчезна в украинската столица.

Има съмнения, че зад смъртта му стоят агентите, верни на авторитарния президент на Беларус Александър Лукашенко. Шишов ръководеше група в Украйна, която се грижи за белоруси, избягали от мащабната полицейска репресия на Лукашенко, която започна през август миналата година.

Още по темата

Друг високопоставен беларуски дисидент загина в Киев през юли 2016 г., взривен от кола-бомба: журналистът Павел Шеремет. Неговото отразяване на политическото потисничество в Беларус разгневи властите. Шеремет беше затворен през 1997 г., пребит през 2004 г. и след това емигрира в Русия, където беше звезден телевизионен репортер.

Шеремет също критикува както военната намеса на Русия в Украйна през 2014 г., така и това, което смята за грешка на Украйна по отношение на Русия.

В Киев той работи за "Украинска правда", уебсайт за разследващи новини, основан от журналиста Георги Гонгадзе, който разобличава корупцията във властта. Гонгадзе е убит през 2000 г. -  обезглавеното му тяло е открито в гората. По-късно трима полицаи са хвърлени в затвора по случая.

Amnesty International нарече убийството на Шеремет "отвратително престъпление" и "гнусна атака срещу свободата на изразяване". Организацията изисква задълбочено, независимо разследване.

През 2010 г. основателят на беларуската дисидентска група "Харта 97" Олег Бебенин беше намерен обесен във вилата си край Минск. Длъжностни лица заявиха, че се е самоубил - твърдение, отхвърлено от колегите му, които заявиха, че е бил отдаден на работата си и не е намекнал за някакви лични проблеми.

Един от тях, Дмитрий Бондаренко, вижда тялото на Бебенин и съобщава за подозрителни наранявания: счупен глезен, порязвания и драскотини по ръцете и гърдите и натъртвания по гърба.

Все още неразрешените изчезвания на четирима високопоставени беларуски дисиденти през 1999-2000 г. бяха остро осъдени от западните политици и правозащитни групи. Те призоват Лукашенко за правилно разследване.

Въпреки това през 2011 г. в доклад на Държавния департамент на САЩ относно нарушенията на правата на човека в Беларус се отбелязва: "имаше доказателства за участие на правителството в тези случаи, но властите продължиха да отричат ​​всякаква връзка с изчезването".

Четиримата изчезнали дисиденти са:

Юрий Захаренко: бивш вътрешен министър и опозиционен лидер
Виктор Гончар: бивш вицепремиер и критик на Лукашенко
Анатолий Красовски: приятел на бизнесмена на Гончар, който финансира опозицията
Дмитрий Завадски: оператор, работил с Павел Шеремет

Съветът на Европа (СЕ) - водещият европейски наблюдател по правата на човека - заяви, че собственото му разследване посочва "стъпки, предприети на най-високо ниво в държавата за активно прикриване на истинския произход на изчезването".

В доклада на СЕ са посочени и няколко висши белоруски служители, заподозрени в участие в изчезването.

През 2001 г. двама бивши служители от прокуратурата на Беларус, които са избягали в чужбина, твърдят, че Захаренко, Гончар и Красовски са били убити от "отряда на смъртта" на специалните сили. По-късно бивш войник от специалните сили също прави подобно твърдение. Лукашенко отрича да е наредил такава операция, съобщава Радио "Свободна Европа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase