Снимка: БГНЕС

Основателят на Amazon, Джеф Безос, предложи на НАСА да поеме плащането на 2 милиарда долара в замяна на договор за неговата компания "Blue Origin" за изграждане на спускателен апарат, с който да се върне в Луната, като тази, която американската космическа агенция предостави тази година на неговия съперник "SpaceX", съобщава "Дойче Веле".

Договорът за система за кацане на хора (HLS) на стойност около 2,9 млрд. долара бе възложен на конкурентната компания "SpaceX" през април. Но "Blue Origin" и трета фирма "Dynetics" протестираха срещу това решение пред службата за прозрачност на правителството на САЩ.

САЩ се стремят да се върнат на Луната до 2024 г. по програмата Artemis и се надяват да използват уроците, извлечени от тази мисия, за да се подготвят за пилотирана мисия до Марс през 2030 г.

В писмото си до администратора на НАСА Бил Нелсън Безос заяви, че предложението му ще "преодолее недостига на финансиране", което накара космическата агенция да избере само един изпълнител, а не двама, които след това ще се конкурират помежду си.

Безос добави, че "тази оферта не е удължаване на плащане, а пълно и постоянно разширение".

Откакто загуби офертата, "Blue Origin" неистово настоява решението да бъде отменено, карайки Сената да приеме законопроект, който добавя 10 милиарда долара към HLS.

Но законодателството все още се обсъжда в Камарата на представителите и неговите критици го наричат "спасяването на Безос".

Бизнесменът милиардер пише, че предимството на десантора "Blue Moon" на "Blue Origin" е, че той използва течен водород като гориво, което може да бъде извлечено от лунния лед според плановете на НАСА да използва земния спътник за зареждане с ракети, посветени на по-дълбоки операции в Слънчевата система .

Той добави, че компанията ще тества своя десант в орбита около Земята за собствена сметка.

Коментари Напиши коментар

46

Solar Power

преди 1 месец

До Хмм: Зависи ! Ако neuralink напредне бързо , то до 10 години ще могат да му свалят съзнанието в машина ..... така ,че споко тези или макс следващите ще живеят много дълго.... а антиваксърите ще мрат здраво заради невежеството си :) Дано не повлекат и останалите нормални хора ....

45

Сости

преди 1 месец

А ние тука си избрахме продънен чалгар и озверели комунисти да ни качват в космоса...смех у публиката драги зрители

44

Хмм

преди 1 месец

Безос си върти бизнеса, става от богат по -богат, от лаком по- лаком, вече и космоса му се струва вкусна хапка.Да си амбициозен не е лошо, но от сериозно преяждане се умира, готин