Снимка: БГНЕС

Джеф Безос, най-богатият човек в света, е на път да се изстреля със свръхзвукова ракета до ръба на космоса.

Той ще лети на борда на New Shepard, суборбитална капсула и ракетна система, построена от неговата космическа компания Blue Origin.

Заедно с него ще са и няколко гости - брат му, Марк Безос, Уоли Фънк, 82-годишен пилот и една от жените от "Меркурий 13"; и 18-годишният Оливър Деймиън, наскоро завършил гимназия и първият клиент, който си е платил да е на борда на New Shepard.

Екскурзията, която ще продължи около 11 минути от излитането до кацането, ще започне от съоръженията на Blue Origin на изключително отдалечен парцел земя близо до Ван Хорн, Тексас, който е на около два часа от Ел Пасо.

Джеф Безос бе критикуван, че подобни пътешествия в космоса са единствено и само забавления за богатите, а той трябва да фокусира вниманието и парите си в по-важни неща, като климатичните промени.

Пред CNN най-богатият човек на Земята заяви, че и двете неща са важни.

"Хората са прави, но трябва да се фокусираме и върху двете. Имаме много проблеми тук и сега, на Земята, и трябва да работим върху тях. Но трябва да гледаме и към бъдещето, винаги сме правили това като видове, като цивилизация. Трябва да правим и двете. Мисията на Blue Origin е, чрез този космически туризъм да придобием толкова много практика, че да станем перфектни в пътуването извън орбита. Ако успеем да направим това, ще построим път към космоса, който следващото поколение ще може да използва, за да направи невероятни неща, които ще разрешат и проблемите тук, на Земята", каза Безос.

New Shepard, построена от компанията Blue Origin на Безос, е проектирана да обслужва процъфтяващия пазар за космически туризъм.

"Вълнувам се. Хората непрекъснато ме питат дали съм нервен. Не съм много нервен, любопитен съм. Искам да знам какво ще научим", каза Безос в интервю за CBS News. "Тренирахме. Това превозно средство е готово, този екипаж е готов, този екип е невероятен. Просто се чувстваме наистина добре с него."

"Това ще се случи! Доста време чаках и отдавна мечтаех да се кача на ракетата", заяви 82-годишната Фънк и добави, че ще прави салта докато е в безтегловност в космоса.

През 60-те години Фънк е член на екипа от група жени, наречени "Меркурий 13", които са били подложени на същите скринингови тестове като мъжете астронавти, но които така и не са успели да полетят в космоса.

Най-младият пътник, Деймън, заема мястото на мистериозния победител в търга за места на Blue Origin’s New Shepard, който миналия месец приключи, като за полета бяха платени 28 милиона долара. Този богат победител обаче е имал "конфликти в графика" и не е бил в състояние да лети, според Blue Origin. Бащата на Деймън Джос Даймен, основателят и главен изпълнителен директор на компания с частен капитал, базирана в Холандия, участва в търга Blue Origin и беше готов да лети на следващата мисия в New Shepard, но даде мястото си на сина си.

Капсулата, съдържаща братята Безос, Фънк и студента Оливър Деймън, ще се отдели от бустера на около 76 км нагоре. Ракетата ще се приземи на "краката" си на около 2 мили от стартовата площадка, докато капсулата ще продължи нагоре до надморска височина от около 106 км.

"Ще се намираме в безтегловност за около четири минути и ще можем да станем от местата си, да се раздвижим, да се носим, да погледнем тънкия край на земната атмосфера", каза Безос пред CBS News.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase