Снимка: Bulgaria ON AIR

Нов шпионски скандал разтърси света. Международно разследване разкрива как тайни служби по света са следили над 50 000 номера, сред които на журналисти и политици. За целта е използван специален софтуер - "Пегас", който би трябвало да е насочен срещу терористи и криминални групи.

Сред подслушваните са 180 журналисти, 13 политически лидери, юристи, дипломати, активисти. Разкритието е на международен екип от журналисти, предадеBulgaria ON AIR.

"Държава след държава са използвали софтуера срещу хора, срещу които никога не би трябвало да го използват. В списъка са номерата на репортери от едни от най-престижните издания в света. Някои от тях разясняват и как точно работи този софтуер", споделя репортерът от Washington post Крейг Тимбърг.

"Те могат да получат достъп до всяко съoбщение, което сте изпратили или получили, до всяко видео или снимка. Те могат дори да пуснат микрофона на телефона ви и да подслушват. Те могат да включат камерата ви, да видят локацията. И то без да знаете", алармира разследващият репортер от Guardian Дейвид Пег.

От британския вестник посочват и че в следващите дни ще публикуват имената на засегнатите. Сред тях били и министри, както и членове на семейството на лидер на държава. Засега обаче не е ясно на коя.

Софтуерът е израелски и се продава само на определени клиенти, сред които и правителства. Израелската група твърди, че оповестените разкрития са фалшиви, но все пак проверява сигнали за потенциална злоупотреба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase