IStockphoto

След нейно величество динята, друг плод, който най-често консумираме през лятото, е пъпешът. Богат на вода и полезни хранителни вещества, сладък и топящ се в устата, той е предпочитан от мнозина. 

 
Сорт "Медена роса", който е един от най-разпространените при пъпеша, съдържа бета-каротин (провитамин А), фитоен, кверцетин и кофеинова киселина - съединения в мощна антиоксидантна активност, които премахват токсините в тялото и се борят със свободните радикали. 
 
По данни на Healthline, в 177 г от плода (от въпросния сорт) има 64 калории; 16 г въглехидрати; 1, 4 г фибри; 1 г протеин, витамините А, С, В6, К, фолиева киселина; калий и магнезий.  
 
Всъщност различните хранителни вещества и растителни съединения могат да бъдат отговорни за многото потенциални ползи за здравето.
 
Кои са ползите за организма от консумацията на пъпеш през лятото? 
 
1. Подобрява храносмилането
 
Вкусният плод съдържа разтворими и неразтворими фибри, които  са чудесен помощник на червата, през които преминава погълнатата храна. Те предотвратяват запекй и поддържат здравето на храносмилателния тракт. 
 
„Пъпешът, както и други плодове с фибри, действат като полезна храна за чревните бактерии“, казва пред Thehealthy Мелиса Маджумдар от американската Академия по хранене и диетика. По думите й, когато храносмилателната система е наред, това намалява риска от рак на дебелото черво и дразнене. 
 
Пъпешът предлага около 1,5 грама фибри в една  малка купичка, а препоръчителният дневен прием за възрастните е между 21 и 38 грама.
 
2. Контролира глада 
 
Трябват ви няколко парчета пъпеш на гладно и веднага ще усетите, че сте сити. Това  етака, защото плодът е с високо съдържание на фибри, които спомагат за контрола на храненето, глада и поддържане баланса на килограмите. 
 
Още за ползите от консумацията на пъпеш ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase