IStockphoto

Може би се възстановявате от уикенда на момиско парти, първото си излизане след пандемията или се връщате в офиса и искате да обновите хранителните си навици. Веднага като влезете в социалните мрежи ще бъдете засипани с десет различни рекламми от инфлуенсъри за това как да детоксикирате тялото си с протеинови прахчета, смутита или сокове. 

 
Това е вашата червенна лампичка да не щракнете върху рекламите и да не си купувате онези "магически" сокове, които ще ви помогнат да изчистите тялото си и да влезете във форма само за няколко дни. Дори и ако се чувствате подути и се стремите да промените видовете храни, които приемате, да повишите енергийните си нива или пък работите за поддържане на здравословно тегло, програмите за бързо отслабване не са вашето решение. 
 
"По дефициниция, детоксът е нещо, което започваш и спираш. Общата идея е да прочистим тялото от някакво вещество или да му предложим ново начало. Някои детоксикации могат да бъдат леки, да продължат ден или два с някаква храна. Други са екстремни, траещи седмици с ограничено количество храна или напитки", казва диетологът Мариса Мур пред InStyle. 
 
На първо място, не забравяйте, че тялото има свои естествени процеси на детоксикация. Вашият най-силен орган за този процес е черният дроб. Това е и причината, поради която, когато пийнете малко повече, на другия ден тялото ви има нужда от прочистване. Всичко, което ядете, преминава през стомашно-чревния тракт и след това се филтрира през черния дроб, за да извлече хранителните ползи от продуктите. И, за съжаление, колкото повече преработена храна ядете, толкова по-трудно черният дроб ще работи за извличане на хранителни вещества и детоксикация на тялото. 
 
Така че, ако се чудите дали напитката с краставици, джинджифил и ананас за плосък корем, която сте видяли в TikTok може да намали подуването, нека просто да кажем, че тя определено няма да промени здравето на тялото ви в дългосрочен план. "Може да работи временно, но не е постоянно решение", казва д-р Ниша Челам. По-дългосрочната промяна ще бъде по-полезна за вашето здраве и ще премахне чувството на подуване и мудност. 
 
"Това, което правите всеки ден, е по-въздействащо от детоксикация, която обещава, че ще оправи тялото ви само за няколко дни", добавя Мур.
 
Ето как да помогнете на тялото си да се детоксикира по здравословен начин: 
 
1. Намалете възпалителните храни
 
Когато трябва да пренастроите храносмилателната си система (особено ако имате подуване на корема и дискомфорт в стомашно-чревния тракт), всичко започва с премахването на храните, които причиняват най-голямо възпаление. Някои от тях са глутен, млечни продукти, царевица, фъстъци, домати, чушки и черупчести морск дарове. Д-р Ниша Челам казва, че премахването на кофеина и алкохола също може да помогне в този процес.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase