Ако сте любители на сладкото, информацията, че консумацията на шоколад може да ни помогне да отслабнем, ще ви зарадва.

Неотдавнашно проучване, проведено в „Brigham and Women’s Hospital” в Бостън, установи, че консумацията на млечен шоколад на закуска може да помогне на тялото ни да изгаря мазнините по-бързо.

За проучването изследователите дават 100 грама шоколад на 19 жени в менопауза в продължение на две седмици сутрин в рамките на един час след събуждане и след това отново вечер, един час преди лягане.

Вероятно смятате, че това е сигурен начин за напълняване, но грешите. Резултатите показват, че шоколадът не е довел до промяна в телесното тегло на респондентите, а дори е помогнал за отслабване. Според тях консумацията на шоколад сутрин може да помогне за изгарянето на мазнини, както и за понижаване на нивата на кръвната захар.

Обяснението вероятно се крие в някои от веществата, присъстващи в какаото, от което е направен шоколадът. Това са флавоноиди, които увеличават окисляването на мазнините. Трябва да се добави, че консумацията на шоколад на закуска е помогнала за регулиране на съня на респондентите и за ускорение на метаболизма. По време на проучването храните, които са яли, различни от шоколад, по никакъв начин не са били ограничени.

Сутрешната/вечерната доза шоколад има положителни ефекти върху глада и апетита, по-ниския прием на захар през деня, състава и функционирането на бактериалната чревна флора и съня.

Авторите на изследването заключават, че е важно не само какво ядем, но и кога го ядем, защото времето на консумация може да повлияе на психологическите механизми, свързани с управлението на теглото.

Респондентите не са наддавали на тегло, въпреки че са увеличили дневния си прием на калории, по-малко гладни са били и жадуващи за по-малко сладкиши през деня. Доказано е също, че кортизолът, хормон на стреса, е по-нисък при консумация на шоколад сутрин, отколкото вечер, пише БГНЕС.

Преди обаче да се „нахвърлите” на шоколад сутрин или преди лягане, имайте предвид, че както всичко останало в живота, и вие трябва да сте умерени в консумацията на шоколад.

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 1 година

Не и отпадъците на Монелез и Нестле, бъкани с палмова мазнина, соя, захар и едва 10% какао.

11

С юнашко мляко шоко-

преди 1 година

лде за палавниците е най-добре !!

10

Анонимен

преди 1 година

Важно е да се отбележи, че полезният шоколад е черен, без добавени захар и мляко.