Снимка: CNN

Върховният съд на Япония потвърди смъртна присъда, издадена на 74-годишена серийна убийца, известна като "Черната вдовица". Тя е убила трима мъже, включително съпруга си, и е опитала да убие четвърти.

Чисако Какехи е получила големи суми пари от застрахователи, след като е отровила жертвите си с цианид, според обществената телевизия NHK. Тя беше осъдена на смърт през 2017 г. за убийствата, извършени между 2007 и 2013 г. в Киото, Осака и Хиого.

Юридическият екип на Какехи обжалва смъртната присъда с аргумента, че тя страда от деменция и не е в състояние да участва в наказателен процес. Върховният съд обаче отхвърли нейната жалба и финализира решението във вторник, според адвоката на Какехи.

"Тя използва агенция за запознаства, за да си намери с възрастни мъже и да ги отрови, след като ги накара да й се доверят", казва съдията Юрико Миядзаки в решението, според NHK. "Това е безмилостно престъпление, основано на планирано и силно убийствено намерение."

Миядзаки добавя, че "дори при надлежно съобразяване с обстоятелства на подсъдимия, като например старост, смъртното наказание е неизбежно".

Датата на смъртната й присъда не е публикувана.

Чисако Какехи има лицето на миловидна възрастна жена, но ума на опасен убиец. 74-годишната милионерка е тровила жертвите си с цианид, казвайки им, че това е лекарство. 

Полицията започва разследване след смъртта на съпруга на Какехи през 2013 г., по-малко от два месеца след сватбата им. Доклад за аутопсия открива цианид в стомаха и кръвта му. Какехи е арестувана 11 месеца по-късно. Тогава тя продължава да твърди, че няма нищо общо със смъртта му: "Няма как да съм намерила отровата. Не знам как да убивам", казва тя пред CNN.

Установено е също, че предишен неин годеник, който е починал при катастрофа с мотоциклет през 2012 година, има следи от цианид в организма си.

Полицията казва, че "много" от предишните партньори на Какехи - които са били на възраст между 54 и 75 години - са починали през последните две десетилетия.

Какехи е била с жертвите, когато са били отровени, и е започнала процеса за наследяване на активите им веднага след смъртта им, каза съдията през 2017 г., съобщи тогава NHK.

Тя не е единствената "Черна вдовица", която чака смъртната присъда - Канае Киджима е най-известният друг пример. Тя също очаква смъртна присъда, след като е призната за виновна в убийството на трима мъже, с които се е запознала чрез уебсайтове. Всички убийства са прикрити като самоубийство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase