Снимка: БГНЕС

Пандемията от COVID-19 вероятно ще се превърне в епидемия до есента или зимата. Очаква се тя да се повтаря всяка година, но да бъде контролирана от допълнителни дози ваксини, твърди водещ немски вирусолог, цитиран от The Guardian.

Кристиан Дростен заяви, че вярва, че броят на случаите на коронавирус ще нарасне след лятото, но че болестта ще бъде контролируема. Докато скокът вероятно ще бъде описан като "четвърта вълна", казва той, по всяка вероятност това ще отбележи началото на "нова, ендемична фаза" или "сезонна епидемия", която ще се повторя в продължение на няколко години, но може да бъде запазена под контрол чрез допълнителна имунизация.

Дростен, ръководител на факултета по вирусология в университетската болница в Берлин, Charité, който е бил ключов и последователен глас, съветващ политиците през цялата пандемия, казва, че въпреки ясните индикации, че вирусът е все по-контролиран, има опасност напредъка да бъде подкопани от хора, които не са успели да получат втората си доза или, че ваксините вече не са необходими.

"В момента сме в преходна фраза", твърди Дростен в Corona Update, популярен седмичен подкаст на германската радиостанция NDR. "Следващата цел, която трябва да имаме като общество, е 80% от възрастното население да са напълно ваксинирани." Той каза, че всички очаквания са Германия да е постигнала тази цел до края на август или средата на септември. В момента 23% са получили пълна имунизация, а 47% са получили само първа доза.

Германия излиза от третата вълна на вируса и все още има мерки за ограничаване на COVID-19. При последното премахване на ограниченията в сряда училищата в Берлин за първи път от месеци преминаха от разделени класове или непълно работно време към редовен режим. Средно 800 000 до 1,2 милиона дози ваксини се прилагат всеки ден, тъй като кампанията, която започна преди малко повече от пет месеца, е в разгара си.

Дростен е на мнение, че ключови теми за дискусии през следващите месеци ще бъдат ваксинирането на деца и измерването колко бързо ваксинираните губят имунитета си.

"Вероятно, особено възрастните хора, които така или иначе не реагират толкова силно на ваксината, ще покажат явна загуба на имунитет след половин или цяла година, докато младите хора не са толкова склонни да го направят", обяснява той .

До есента той очаква да види "все по-конкурентна картина на вариантите на имунно бягство, тъй като имунният статус на населението ще бъде по-разнороден". В момента той каза, че всички погледи са насочени към варианта "Делта", открит за първи път в Индия, който се разпространява бързо в Обединеното кралство, но който в момента представлява само около 2% от новите случаи в Германия.

Дростен очаква вариантът да стане по-забележим в Германия през следващите няколко седмици, но не непременно толкова доминиращ, колкото е във Великобритания.

Най-голямата му загриженост е липсата на желание сред германците да бъдат ваксинирани и каза, че ще трябва да се правят нови опити за мотивиране на хората.

"Имаме някои групи, които все още не са били ваксинирани, имаме тези, които са били ваксинирани веднъж и след това са загубили желанието да получат втора доза, имаме и децата - и всички тези групи ще трябва да съществуват рамо до рамо", обяснява той и казва, че очаква това да доведе до локални огнища, но "не и до пандемична вълна".

През предстоящата зима очакваното покачване на случаите, особено тъй като предимството от "летен ефект" се губи, "вероятно ще се тълкува в бъдеще като първият ендемичен, нормален зимен ефект". COVID-19 ще се държи като по-утвърдени сортове коронавирус, които предизвикват симптоми, подобни на настинка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase