Снимка: архив, БГНЕС

Близо 260 000 българи са получили до момента правото да живеят и работят легално във Великобритания. Над 15 000 са обаче сънародниците ни, получили отказ.

По-малко от месец преди крайния срок – 30 юни, хиляди българи все още не знаят дали ще могат да продължат работата си на Острова.

Българите могат да останат във Великобритания 6 месеца в рамките на годината, но само за туризъм или посещение при близки. За да работят, трябва да имат генериран код, който удостоверява статута им на уседналост или трудова виза, обясни посланик Марин Райков.

В противен случай ще бъдат репатрирани. Тези, които се опитат „да измамят системата“, могат да бъдат санкционирани и не само те, но и фирмите, които ги наемат.

Още по темата

В интервю за bTV посланик Райков обясни още, че се водят разговори с ЕК за предоставяне на консулска защита на гражданите, които подлежат на депортация. Това означава консулството ни във Великобритания да бъде предупреждавано за тези случаи.

Разговори се водят и по друг въпрос, а именно факта, че визите за сезонна работа за българи са по-скъпи от тези, които се издават на други граждани от ЕС.

„Този въпрос е поставен и от ЕК пред британската страна. Нямаме никакво обещание, че това неравно третиране на българските граждани ще бъде преодоляно в скоро време. Но поне ни уверяват, че има разсъждение в добра посока. Това е неравно третиране на нашите граждани и за нас това е неприемливо, защото освен това дава и конкурентни предимства на работници от други страни членки на ЕС“, коментира Марин Райков.

Най-голямото предизвикателство пред организирането на изборите във Великобритания на 11 юли е осигуряването на достатъчно членове на секционните избирателни комисии и съответно помещенията за тях, обясни още посланик Райков.

„Това е нашата работа – сега при 120-130 секции във Великобритания да осигурим членовете са секционните комисии. Ако приемем, че са 120, трябва да има 5 души на комисия. Това са 600 души. Трябват и помещения да се осигурят и с интернет. Не е достатъчно да има 40 заявления, за да станат нещата автоматично“, посочи той.
 

Коментари Напиши коментар

164

европеец

преди 7 месеца

Тепърва ще има да го гризнат англичаните... С тоя брекзит такъв автогол си натресоха, че ще има да се чудят откъде им е дошло...Така става с всички които живеят в миналото... мислят си че като излезнат от ЕС автоматично ще станат пак велика сила и ще командват морета и океани... Тая е умряла за тях още през 19-и век ама те още не са го разбрали... Перли в короната, кралици и прочее... Пълни ***

163

Анонимен

преди 7 месеца

До Анонимен 152Изобщо не е вярно това. Отдавна са пренаситени от чужденци и изобщо не им интересно. Днешните британци са пълни темерути, едни от най-малко любопитните хора в света. Нищо не знаят, нищо не ги интересува. Могат с часове да говорят за незначителни неща. По-лесно е да се сближиш с крокодил, отколкото с британец.

162

Анонимен

преди 7 месеца

До 159Съгласен. Не става за живот. Хората са много кофти като цяло, не стават ни за колеги, ни за приятели. Скучни и бездушни, което май е едно и също. Ако си млад и ти самият си интересен, ще ти е интересно, но като удариш трийсетака, виждаш нещата такива каквито са. Трябва да си *** бачкатор, за да те кефи да живееш там. Но те простите бачкатори са си ок навсякъде, стига да има кльопачка и пиачка.