Задържаният в Беларус журналист Роман Протасевич се появи в четвъртък по белоруската държавна телевизия и през сълзи призна ролята си в антиправителствените протести в интервю, което според опозицията е направено по принуда.

В третата си поява, след като самолетът на Ryanair, на чиито борд бе Протасевич, беше принуден да кацне в Беларус от властите на 23 май, той призна, че е заговорничил за свалянето на президента Александър Лукашенко чрез организиране на "бунтове" и се отказа от по-ранни критики към последния диктатор на Европа.

По отношение на Лукашенко Протасевич казва, че "в много моменти се е държал като човек със стоманени топки, въпреки целия натиск".

"Имаше моменти, в които мисля, че решенията ми бяха грешни", продължава Протасевич, преди да каже, че "със сигурност" уважава Лукашенко.

Протасевич се облегна на черния стол и каза: "Сътруднича си абсолютно пълно и открито ... и живея обикновен, спокоен живот, имам семейство, деца, опитвам се да спра да бягам от нещо."

В края на 1,5-часовото интервю, излъчено от държавния канал Беларус ONT в четвъртък вечерта, Протасевич започна да плаче и покри лицето си с ръце.

Бащата на 26-годишния журналист, Дмитрий Протасевич, каза, че видеоклипът е резултат от "злоупотреба, изтезания и заплахи".

"Познавам сина си много добре и вярвам, че той никога не би казал такива неща", заяви той пред Франс прес. "Счупиха го и го принудиха да каже каквото е необходимо", каза той и добави, че му е мъчно да гледа интервюто.

Франак Виакорка, съветник на белоруския опозиционен лидер Светлана Тихановская, каза, че е болезнено да се гледат тези "признания" и нарече Протасевич "заложник на режима".

"Трябва да направим всичко възможно да освободим него и останалите 460 политически затворници", написа той в Twitter.

Преди излъчването независимата правозащитна група "Вясна" заяви, че Протасевич трябва да е бил принуден да говори от беларуските служби за сигурност, защото е изправен пред "несправедливи, но много сериозни обвинения".

"Всичко, което Протасевич ще каже, е казано по принуда - най-малкото по психологическа принуда", каза шефът на "Вясна" Алес Бяляцки пред АФП в четвъртък. "Каквото и да казва сега, това е чиста пропаганда, при която няма истинско основание."

Протасевич и приятелката му София Сапега, бяха арестувани в Минск на 23 май, след като Беларус се изпрати военен самолет, за да отклони самолета на Ryanair от Атина към Вилнюс, с който пътуваха.

Опозицията заяви, че видеопризнанието, направено миналия месец от Сапега, също е принудително. Службата на Лукашенко не отговори веднага на искането на Ройтерс за коментар по обвиненията.

Преди това властите заявиха, че Протасевич е екстремист, който е съдействал за подбуждането насилие. Те поддържат излъчени телевизионни признания от членове на опозицията, направени доброволно.

Протасевич каза, че дава интервюто по собствено желание.

Западните страни и международните правозащитни организации осъдиха Лукашенко заради принудителното кацане на самолета, а също така наложиха санкции срещу белоруските власти заради репресиите срещу протестите след оспорвани избори миналата година.

Тихановская заяви в понеделник, че вярва, че Протасевич е бил бит и измъчван в затвора. Адвокат, който посети Протасевич, каза, че е добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase