Снимка: Pixabay

Цената на кюстендилската череша скача над пет пъти от дървото до сергията.

Изкупните цени в последните години са без промяна, а на пазара плодовете се продават по над пет лева за кило, установи проверка на „Телеграф“.

Тази година се очаква реколтата да е по-слаба, каза зам.-директорът на Института по земеделие в Кюстендил доц. д-р Димитър Сотиров.

За преработка килограм череши се изкупуват между 80 ст. и 1,20 лв., а за прясна консумация при необходимия размер цената е 1,50- 1,80 лв./кг.

„В цялата страна се направиха много нови градини, получава се свръхпроизводство на череша, а колегите, които изкупуват черешите за преработка, имат определени квоти. За да продадеш на някой череша, нали и той трябва да има на кой да я пласира. Според мен се очаква трудна година за реализация. Що се отнася до прясната консумация, при липсата на туристи по Черноморието и курортите, които са един от основните купувачи за Кюстендилския регион, също очакваме трудности. Преди 4-5 години идваха доста румънци, които купуваха не малки количества. Само за пример мога да ви посоча, че през миналата година ги нямаше, просто те не дойдоха. Работната ръка е скъпа, препаратите, торовете, а накрая ти остава печалба от 10-15 ст., която при този обем от работа е нищожна“, обясни и земеделският производител от Кюстендил Валери Йовев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase