Снимка: БГНЕС

Роман Протасевич, който Беларус арестува, след като пренасочи пътнически самолет, е следен от неизвестни хора - вероятно беларуски или руски разузнавачи, по време на престоя си в Гърция и преди полета, смятат разследващите от гръцките служби за вътрешна сигурност.

В неделя Беларус изпрати изтребител заради предполагаем сигнал за бомба, за да отклони полет на Ryanair между Атина и Вилнюс, докато прелита над беларуското въздушно пространство.

Когато самолетът кацна в Минск, 26-годишният Роман Протасевич, редактор на опозиционен канал в Telegram, беше арестуван.

Протасевич, който е живял в изгнание, се връща във Вилнюс след четиридневна икономическа конференция в Атина, на която присъстват много белоруски дисидентски фигури, което кара разследващите от гръцкото разузнаване да вярват, че той е бил под продължително наблюдение през цялото време, в което е бил в страната.

Непосредствено преди полета, според колегите на Протасевич, той видял хора, които го следвали през летището в Атина, и го снимали. Смята се, че този екип е наблюдавал журналиста, за да видят кога той ще предприеме полет, който ще премине над беларуското въздушно пространство.

Длъжностни лица от гръцката национална разузнавателна служба (EYP с местни инициали) казват пред местни издания, че най-малко трима неизвестни оперативни служители следят Протасевич в цяла Атина от пристигането му преди конференцията на 9 май. След приключването на конференцията на 16 май се смята, че Протасевич е отишъл на почивка за няколко дни в Крит с приятелката си, където също са били под наблюдение от руските или белоруските разузнавачи, казва гръцки служител пред VICE.

"Ясно е, че събираме кадри от камерите на хотели, от Крит и от летището, за да потвърдим, че те са били проследявани от разузнавачи, имащи руски паспорти", заяви служителят на МВР, който поиска да не бъде идентифициран. "Вярваме, че тези хора са оперирали от името на Беларус и са помогнали да се установи, че Протасевич е бил на борда на самолет, който ще премине над Беларус."

Протасевич и неговата партньорка София Сапега бяха свалени от самолета, когато той кацна в Минск. Когато полетът в крайна сметка кацна във Вилнюс, се оказа, че трима други пътници също са слезли в белоруската столица.

"Разбрахме обаче, че режимът в Минск функционира в съветски режим от 70-те и 80-те години - с процедурите от Студената война, които не се приемат през 2021 г.", заяви заместник-министърът на външните работи на Гърция Милитадис Варвициотис пред местни медии във вторник.

Регионален служител на разузнаването заяви, че гръцките служби са ядосани от това, което смятат за предателство заради нарушаване на неофициални правила, които трябва да забраняват агресивни операции в столицата на ЕС.

"Гърция наистина се разбира с всички, освен с Турция", каза регионалният служител, който няма разрешение да обсъди въпроса открито. "Това сътрудничество с Русия, Съединените щати и останалата част от ЕС е политическа и икономическа необходимост за Гърция, но те не могат да игнорират незаконната операция по отвличане на самолета, проведена до голяма степен на наша територия. Гърците няма да се постараят да създадат проблеми на никого, но събират всички доказателства, които могат, за да бъдат част от какъвто и да е отговор в целия ЕС. "

"Гърция няма да предизвика политически инцидент, но няма да се откаже от задълженията си да защитава населението и гостите си", каза служителят на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase