Миналата неделя София Сапега и нейният партньор, журналистът Роман Протасевич, бяха задържани от беларуските власти.

Двамата пътували от Атина до Вилнюс в Литва, когато Беларус изпрати военен изтребител и принуди пътническия самолет да кацне в Минск. Западните страни обвиниха Беларус в отвличане на самолета Ryanair, който беше пренасочен заради предполагаема заплаха от бомба.

Сапега, която е руски гражданин, ще бъде държана в следствения арест в Минск в продължение на два месеца "като превантивна мярка", каза нейният адвокат Александър Филанович пред BBC.

Служители на руското посолство, които я посетиха в ареста, заявиха, че тя е в добро здраве и не се е оплакала от отношението към нея.

Преди ареста им тя е пътувала с Протасевич до Атина, където той присъства на икономически форум в средата на май.

Двойката се познава от около шест месеца, каза майка й Анна Дудич пред BBC.

"Тя е много умна, грамотна. Дъщеря ми е много свестен човек", казва Дудич. "Мога да ви уверя в това. Тя е личност с характер."

Сапега е родена в руския град Владивосток, според нейните социални медии, но е живяла почти целия си живот в Беларус, споделя един от нейните съученици пред BBC.

Тя е студентка по международно право в Европейския хуманитарен университет във Вилнюс и е трябвало да защити магистърската си дисертация скоро след завръщането си от Атина.

Руското външно министерство заяви, че е обвинена в нарушаване на беларуския закон през август и септември 2020 г. Но не е ясно какви са тези престъпления. През тези месеци Беларус беше разтърсен от антиправителствени протести, след като президентът Александър Лукашенко беше преизбран с 80% от гласовете. Мнозина го обвиняват в фалшифициране на вота.

Дудич и няколко от съучениците на Сапега казаха пред BBC, че тя не е участвала в протестите и живее във Вилнюс от август миналата година.

Майка й също отрече, че София е работила за белоруския опозиционен лидер Светлана Тихановская, докато е била в Литва.

"Детето ни е обикновен студент, обикновено момиче, което току-що се срещна с Роман Протасевич. Не повече", твърди Дудич.

След ареста на двойката видеоклип на Сапега бе публикуван от беларуските власти. В него тя казва, че редактира "Черната книга на Беларус" - канал на Telegram, който публикува личната информация на служители на службите за сигурност. Беларус класифицира канала като екстремистка група.

Но критиците предполагат, че тя е направила изявлението по принуда.

"Всички смятаме, че видеото е лъжа", казва един от нейните съученици. "Ясно е, че е запаметила текста. Ние не вярваме в думите й."

"Сигурен съм, че задържането на Софа има само една причина - да оказва натиск върху Роман", добавя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase