Снимка: YouTube

Семействата на журналиста дисидент и приятелката му, задържани след пренасочване на самолет към Беларус, са изключително загрижени за тяхната безопасност.

Роман Протасевич и приятелката му от Русия София Сапега сега са в ареста.

"Призовавам цялата международна общност да го спаси", каза майка му Наталия Протасевич.

Във вторник беше публикуван видеоклип на София Сапега, тъй като властите казаха, че ще я държат поне два месеца. Във видеото момичето признава, че е редактирала канал в Telegram, който публикува лична информация на белоруски полицаи. Дори и това да е вярно, едно е ясно - тя говори по принуда.

Сапега и Протасевич бяха задържани в неделя, когато самолет, летящ от Атина до Вилнюс беше отклонен за кацане в Минск. Западните страни обвиняват Беларус в отвличане на самолета Ryanair, който беше пренасочен заради предполагаема заплаха от бомба.

Няколко европейски авиокомпании заявиха, че заради случилото се няма да летят над Беларус.

"Днес София беше разпитана. Тя беше обвинена в извършване на престъпление. Избрана е превантивна мярка - задържане за срок от два месеца", каза нейният адвокат Александър Филанович пред руската служба на BBC във вторник.

"Сега Сапега се намира в следствения арест на КГБ в белоруската столица", допълва той.

Във видеото Сапега заявява, че е редактор на черната книга на Беларус - канал в Telegram, който публикува личните данни на силите за сигурност на страната.

Но майката на Сапега постави под съмнение колко свободно говори дъщеря й във видеото, публикувано от проправителствения канал Telegram. "Дори приятелите ми ми се обадиха и казаха ... това е необичаен начин на изказ за нея", споделя тя пред BBC. "Тя се клати, гледа в тавана - сякаш се страхува да не забрави нещо."

"Уголемих картината на видеото доколкото е възможно - тя изглежда добре. Сега опаковаме топли дрехи, ще отидем в Минск. Искам да се опитам да й дам колет - видях, че тя има само тънко яке. "

Видеото на Сапега бе публикувано ден след като властите на Беларус пуснаха видео с Протасевич, което изглежда също е записано под принуда. 26-годишният младеж е изправен пред обвинения, свързани със статиите му за спорните избори през август миналата година и последващите репресии срещу масовите протести на опозицията. Той  заявява, че се страхува от смъртното наказание, след като е включен в списък с терористи.

"Стой ниско и мълчи"

За случаен наблюдател Минск изглежда спокоен. Във вторник вечерта в парковете има тийнейджъри с китари, млади рапъри, които тренират на градски площад, но няма и намек за политическите сътресения, обхванали тази страна след оспорваните президентски избори миналото лято.

Но зад затворените врати хората казват, че дръзкият арест на Роман Протасевич само е показал на външния свят реалността и риска, с който са живеят опозиционните активисти в Беларус.

Точно във вторник на други седем активисти бяха присъдени дълги затворнически присъди. Миналата седмица най-известният независим уебсайт за новини в страната беше спрян след множество арести за предполагаеми финансови нередности. Откакто протестите бяха потушени, блогъри и бизнесмени, политици и протестиращи попаднаха зад решетките и никой не знае кой може да е следващият. Ето защо мнозина, които някога биха говорили свободно тук, сега са изнервени. Предпочитат да стоят ниско и да мълчат, за всеки случай.

Беларус е единствената европейска държава, която все още екзекутира затворници.

Майката на Протасевич Наталия заяви пред агенция "Франс прес", че не е спала от ареста на сина си.

"Питам, моля, призовавам цялата международна общност да го спаси", каза тя, съсипана по време на интервю във Вроцлав, южна Полша.

"Той е само един журналист, той е само едно дете, но моля, моля ... Моля за помощ. Моля, спасете го! Ще го убият там!"

Тя добавя, че синът й е "борец за справедливост".

"Изпратиха боен самолет, за да вземат този младеж! Това е акт на тероризъм, не мисля, че можете да го наречете по друг начин. Той е взет за заложник. Това е акт на чисто отмъщение!" добавя тя.

Гласът й започва да трепери, когато тя казва: "Синът ми, този млад мъж просто искаше да каже истината за ситуацията. Той не направи нищо лошо."

Обръщайки се към депутатите в сряда, белоруският президент Александър Лукашенко защити решението за отклоняване на полета. "Трябва да предприемем подходящи мерки за защита на страната си", каза той и добави, че е действал в рамките на закона.

По време на речта си Лукашенко не спомена за ареста на Протасевич.

Колегите им също се страхуват

Случилото се с Роман и София накара колегите им отново да започнат да се страхуват от властта в Беларус. Бивш колега на опозиционния журналист казва, че дисидентите сега се страхуват за живота си.

Степан Путило заявява пред BBC, че в миналото е получавал заплахи за смърт, но сега ги "приема сериозно".

Путило основава опозиционния социален медиен канал Nexta в Telegram, където Протасевич е работил като редактор. Каналът, който има повече от милион абонати, беше използван за мобилизиране на улични протести миналата година.

Путило казва, че правителството на Беларус при Лукашенко "се страхува от тях, защото показват истината".

"Ние показваме каквото те искат да прикрият", казва той. "Ако режимът се положи достатъчно усилия, за да свали самолета на Роман, тогава правим нещата правилно и ще продължим да се борим."

На стотици мили от Минск половин дузина млади активисти, всички в изгнание, работят, за да поддържат платформите  на Nexta в социалните мрежи. Двама полицаи охраняват входа на порутения офис. Старото бюро на Роман е празно. Въпреки че той напуска сайта през ноември, сега то напомня за риска, който всички поемат.

Повечето от служителите не искат самоличността им да бъде разкрита. Те имат родители у дома в Беларус, които трябва да защитят. Но смятат, че това е техен дълг -  да продължат да се борят за демокрацията на страната.

Основателят на Nexta Степан е по-млад от Роман, избягал е от Беларус, когато е бил само на 20 години. Той непрекъснато проверява телефона си, надявайки се на новини за своя приятел и бивш колега, но няма такива. Степан знае, че е точно толкова мишена, колкото и Роман - ако не и повече. 

Журналистите се чувстваха относително защитени в изгнание, но това сега се промени. Вече дори по улиците на Варшава не се чувстват в безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase