Снимка: БГНЕС

Грета Тунберг беше само на 15, когато започна своите седмични протести пред шведския парламент в Стокхолм през август 2018 г., неспособна да разбере защо никой не говори за тежестта на климатичната криза, пред която сме изправени.

Оттогава 18-годишната активистка предизвика глобално движение, което накара милиони хора да излязат на улицата, превръщайки я в едно от най-разпознаваемите лица на екологичната кауза в световен мащаб.

В ново писмо, публикувано в списание 'Вог", Тунберг обяснява защо иска световните лидери да преминат отвъд "големите думи и малкото действия", когато става въпрос за справяне с климатичната криза. Публикуваме превода на писмото на Грета Тунберг с минимални съкращения:

"На Деня на Земята 2021 г., 22 април, на срещата на върха на лидерите по климата, водена от американския президент Джо Байдън, страните представиха своите нови климатични ангажименти, включително нулеви емисии до 2050 г.

Те ще нарекат тези хипотетични цели амбициозни. Когато обаче сравните цялостната текуща най-добра наука с тези, така наречени "климатични цели", можете ясно да видите, че има пропуск - липсват точно описани по десетилетия срокове, през които трябва да се предприемат драстични действия.

Разбира се, ние приветстваме всички усилия за запазване на бъдещите и настоящите условия на живот  и тези цели биха могли да бъдат чудесно начало, ако не беше малкият факт, че са пълни с пропуски и вратички. Като изключване на емисиите от внесени стоки, международна авиация и корабоплаване, както и изгаряне на биомаса, манипулиране на изходните данни, изключване на повечето вериги за обратна връзка и повратни точки, игнориране на решаващия глобален аспект на собствения капитал и историческите емисии. Постигането на тези цели изцяло разчита на фантазия или едва съществуващи технологии за улавяне на въглерод.  

Въпросът е, че можем да продължим да използваме креативно счетоводно отчитане и измама, за да се преструваме, че тези цели са в съответствие с необходимото. Но не трябва да забравяме, че макар да можем да заблудим другите и дори себе си, не можем да заблудим природата и физиката. Емисиите все още са налице, независимо дали решим да ги преброим или не.

Това е сърцевината на проблема. Ако наричате тези обещания и ангажименти "смели" или "амбициозни", тогава очевидно не сте разбрали напълно спешността, в която се намираме.

Срещала съм се с много световни лидери и дори те признават, че целите им не са в съответствие с техните ангажименти и това е естествено.

Те правят само това, което смятат за политически възможно. Тяхната работа е да изпълняват желанията на избирателите и ако избирателите не изискват реални климатични действия, тогава, разбира се, няма да се случат реални промени. За щастие, така работи демокрацията. Общественото мнение е това, което управлява свободния свят. Ако искаме промяна, тогава трябва да разпространим информираността и да направим възможно невъзможното на пръв поглед.

Разбираме, че светът е сложен, че мнозина се опитват по най-добрия начин и че това, което е необходимо, не е лесно. И, разбира се, тези много недостатъчни цели са по-добри от нищо. Но не можем да бъдем доволни от нещо, само защото е по-добре от нищо. Трябва да отидем по-далеч от това. Трябва да вярваме, че можем да направим това, защото можем. Когато ние хората се съберем и решим да изпълним нещо, можем да постигнем почти всичко.

Може да ни наречете наивни, защото вярваме, че е възможна промяна и това е добре. Но поне не сме толкова наивни, че вярваме, че нещата ще бъдат решени от държави и компании, които поставят неясни, отдалечени, недостатъчни цели, без реален натиск от страна на медиите и широката общественост.

Нашите императори са голи - нека ги извикаме. Моля, имайте предвид, че се намираме на ръба на пропастта."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase