IStockphoto

Към момента е потвърдено, че пушенето причинява вреда на сърцето и белите ви дробове. Според Центровете за контрол на заболяванията, пушачите са по-склонни да развият сърдечни заболявания, инсулт и рак на белите дробове. Но към тази негативна статистика се добавя и още нещо. Оказва се, че пушенето влияе и върху кожата ви. 

 
"Тютютнопушенето намалява притока на кръв към кожата ви, лишава я от необходимия кислород и хранителни вещества, а също така води до образуването на вредни свободни радикали и замърсители, които причиняват допълнителни увреждания", казва дерматологът д-р Майкъл Касарджиян пред Insider. 
 
Нещо повече, тютюневият дим намалява имунните реакции и индузира металопротеиназа - ензим, който специфично разгражда колагена. Според Касаржиян, това води до увреждане на кожните влакна от колаген и еластин, което пък води до загуба на целостта и еластичността на кожата. 
 
Ето какво още причинява тютюнопушенето на кожата: 

1. Преждевременно стареене
 
Тютютнопушенето ускорява процеса на стареене. Според д-р Папри Саркар, цигареният дим причинява образуването на оксидативен стрес или свободни радикали, като това води до по-малкото произвеждане на колаген и по-бързото му разграждане. 
 
Саркар добавя, че пушенето също така прави кожата ви по-чувствителна към UV светлина, намалява притока на кръв и еластина. По-малкото количество еластин и колаген кара кожата ви да изглежда по-отпусната, тъй като те й помагат да запази своята структрура и я подхранват. 
 
2. Поява на бръчки и фини линии
 
Паленето на цигара може да причини бръчки и фини линии. "Никотинът от дима води до свиване на кръвоносните съдове и следователно води до недостиг на кислород и хранителни вещества в кожата", казва Касарджиян. Това е причината за поява на видими фини линии и бръчки. Дерматологът добавя, че пушачите са особено податливи на появата на бръчки около устата, тъй като мускулите там по-често се свиват и отпускат. 
 
3. Поява на белези и хиперпигментация
 
Според Касарджиян, пушачите трудно биха се сдобили с чиста и гладка кожа, независимо каква рутина следват и какви продукти използват.
 
Как още тютюнопушенето състарява кожата, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase