Pixabay

Накисването в топла вана, която съдържа фино смлени овесени ядки може да успокои няколко състояния на кожата, включително екзема и ухапвания от насекоми. Това лечение се предлага както за възрастни, така и за бебета, особено при поява на обриви от пелени.

 
Ако страдате от кожно заболяване или раздразнение, има голяма вероятност ваната с овесена каша да ви помогне. „Овесените ядки действат като омекотяващ и защитен овлажнител за суха кожа“, казва д-р Азза Халим пред Insider. По този начин се създава защитен слой върху кожата, който помага за улавянето на влагата и поддържането на хидратацията.
 
Овесените ядки съдържат различни хранителни вещества като протеини, мазнини и витамини, което ги прави особено полезни в почистването и хидратирането на кожата. Според дерматолога д-р Микеле Грийн, те могат да успокоят голямо разнообразие от кожни заболявания включително акне, екзема, обриви, слънчево изгаряне, сухота, сърбеж, шарка, псориазис и ухапвания от насекоми.
 
В проучване от 2020 година хора с хронична дразнеща екзема на ръцете, които са използвали крем с овесени ядки, са забелязали намаляване на симптомите като интензивност и сърбеж. Само след една баня с овесени ядки кожата ви може да стане по-мека и гладка. Д-р Грийн обаче предупреждава, че ефектът може да се забави и да се появи след няколко седмици.

Как да си направите вана с овесени ядки, вижте в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase