Снимка: БГНЕС

Катастрофата, в която загина Петр Келнер, може и да не е причинена от техническа повреда. Това твърди единственият оцелял в инцидента, при който живота си загубиха петима души.

Днес бе публикуван и предварителен доклад от Националния съвет за безопасност на транспорта в САЩ. Той показва групата скиори и сноубордисти, загинали в края на март в планината Чугач, са се надявали да се спуснат за последен път, преди да приключат с приключенията за деня.

Докладът на NTSB, който е кратък и не прави заключения, поставя групата на около час и 20 минути от базата на хеликоптера, когато машината падна малко след 18:30 часа на 27 март. Групата трябвало да се е върне на летище Васила в 20:00 часа.

Медиите в Чехия от дни съобщават, че според единственият оцелял при катастрофата, инцидентът е бил причинен от завихрящи се ветрове, докато хеликоптерът се опитвал да кацне на 6000 фута риджтоп.

"Единственият оцелял от хеликоптерната катастрофа на Келнер, Дейвид Хорват проговори: Инцидентът не е причинен от техническа повреда", гласи заглавието на cz24.news.

Уебсайтът, заедно с други чешки медии, цитира Владимир Млинар, говорител на групата PPF, казващ на Чешкото радио, че "от нещата, за коитобразговаряхме с Дейвид Хорват, мога само да кажа, че няма признаци за техническа повреда. Това наистина е било взаимодействие на няколко нещастни фактора, метеорологични условия, условия за кацане."

PPF е инвестиционна фирма, основана от Келнер. Именно тя го направи милиардер, който можеше да си позволи да лети по света, за да преследва страстта си към сноуборда.

Некрологът му в уебсайта Intelliness, отразяващ източноевропейския бизнес, го описва като "най-известния и успешен чешки бизнесмен от своето поколение".

Ниско и бавно

Регистраторът на полетните данни на самолета, според доклада на NTSB, "показва, че последните движения на хеликоптера започват около 18:33 ч. на 6 266 фута. Хеликоптерът поддържа ниска височина и наземна скорост, докато маневрира през следващите минути. "

Той е на около14 фута над билото и се движи с по-малко от 2 мили в час за почти четири минути. Ветерани хелискири заявиха, че това е скоростта и височината, които биха могли да се очакват, когато пилот на хели-ски търси добро място за кацане, за да разтовари скиорите.

Пилот е 33-годишният Зак Ръсел, който е израснал в Аляска, мечтаейки да стане професионален пилот, следва график, който му дава достатъчно време да остави скиорите и сноубордистите и да се върне близо до основата на линията на билото, за да изчакат спускането им. След това той трябва да натовари всички и да ги отведе обратно до дома на езерото Васила, където са отседнали, а след това да се върнат до летището по график.

Какво точно се е случило в края на полета, остава неизвестно. Към този момент има само спекулации от Хорват, но в доклада на NTSB няма нищо, което да противоречи на съобщените от него наблюдения, че хеликоптерът се е опитвал да кацне при лошо време.

Окончателният доклад на NTSB за инцидента ще отнеме месеци.

Не са изключени и механични проблеми. Времето в района по време на катастрофата е нещо непознато. Докладът на NTSB съобщава за ветрове от около 6 мили в час и чисто небе по време на катастрофата, но най-близката станция е на около 25 мили от мястото, където хеликоптерът е слязъл и около 6000 фута по-ниско.

Времето по-високо в Чугач може да било е значително по-различно.

"Въздушните вихри между отделните долини са толкова силни, че правят диви неща с машините", пишат от Echo24.cz, цитирайки Млинар от PPF. "И е много опасно, така че точно такъв инцидент може да се случи."

В доклада на NTSB се казва, че хеликоптерът се е сблъскал с планинския склон на приблизително 15 до 20 фута под билната линия, преди да се срути в долината отдолу.

Пилотът Ръсел почина заедно с Келнер, 50-годишният Бенджамин Лароше - френски треньор на сноуборд отбор, спонсориран от PPF Group, и два водача - 52-годишният Грег Хармс от Аспен, Колорадо и 38-годишният Шон МакМенами от Гирдвуд, Аляска

Хармс беше главният водач на планинската ложа Tordrillo Mountain в Аляска, която беше организирала ски и сноуборд приключението. The Aspen Times съобщава, че Хармс "е оцелял и при друга катастрофа с хеликоптер по-рано в кариерата си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase