Снимка: архив, БГНЕС

В навечерието на 80-годишнината от германското нападение срещу Гърция през Втората световна война Атина отново повдигна въпроса за очакваните от Германия репарации. Гърция твърди, че щетите са за 289 милиарда евро.

"Въпросът остава открит, докато нашите искания не бъдат изпълнени. Тези искания са валидни и активни и ще бъдат отстоявани по всякакъв начин", заяви говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас. Според Гърция воденето на преговори по въпроса би дало положителен ефект върху двустранните отношения, пише Дойче веле.

Германия смята въпроса за приключен

Бившият вече министър-председател на Гърция Алексис Ципрас повдигна темата за репарациите още по време на предизборната кампания през 2015-а година. Заради бежанската криза обаче тя отстъпи от дневния ред. През юни 2019-а Гърция отново покани Германия на разговори по темата, но Берлин отказа да участва. През януари 2020-а година консервативното правителство на Кириакос Мицотакис даде ясен сигнал, че въпросът продължава да е актуален.

Още по темата

Нацистка Германия напада Гърция и Югославия на шести април 1941-а година. До 1944-а СС, Вермахтът и Гестапо извършват редица жестоки зверства в Гърция - като отмъщение за партизанските атаки. По време на войната загиват десетки хиляди гърци, почти всички гръцки евреи са изпратени в концентрационни лагери. С изключение на 115-те милиона марки, които са изплатени на част от жертвите през 1960-а година, Гърция не е получавала други репарации, припомня "Зюддойче Цайтунг".

През април 2019 г. Гърция обмисляше конфискация на германски имоти. Парламентът възложи на гръцкото правителство задачата да използва всички правни и дипломатически регистри, с които разполага, за да се съгласи Германия с репарационните плащания. Тогава премиерът Алексис Ципрас увери депутатите, че ще направи всичко възможно, за да издейства парите.

За федералното правителство в Берлин от друга страна въпросът за репарациите е юридически и политически приключен с подписването на договора "Две плюс четири" на 12 септември 1990-а година. В този договор, сключен между Федерална република Германия, Германската демократична република и четирите бивши окупационни сили - САЩ, Съветския съюз, Франция и Великобритания, репарациите за Гърция не са изрично посочени. Много държави, нападнати и окупирани от нацистка Германия, сред които и Гърция, не участваха в преговорите.

Зелените предлагат решение

Преди няколко седмици германският депутат Мануел Сарацин от Зелената партия попита правителството дали в Германия са планирани събития, с които да бъде отбелязана 80-годишнината от нападението над Гърция и Югославия. От външното министерство в Берлин отговориха, че се очаква "да се проведат голям брой възпоменателни събития" в Гърция, "в които ще вземат участие посолството, генералното консулство и почетните консулства". С други думи: на територията на Германия този ден няма да бъде отбелязан.

От фракцията на Зелените в Бундестага предложиха германските депутати да приемат декларация, в която заявяват, че на гръцките претенции "в бъдеще не трябва да се отговаря с оглушително мълчание и отхвърляне". "От гледна точка на историческата, моралната и политическата отговорност за нас е важно да се опитаме да намерим общи отговори на все още откритите въпроси", смята Сарацин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase