Снимка: Pixabay

Преди година всеки от нас мечтаеше за работа от вкъщи. Да се събужда малко по-късно, да не пътува до офиса в студените дни и да има на разположение всичко, от което се нуждае. Никога обаче не си представяхме, че мечтите ни може да се превърнат в реалност и леглото ни да стане нашето бюро.

С настъпването на пандемията, хоум офисът стана задължителен за по-голямата част от света, тъй като бяха наложени мерки за социална дистанция, с които да се предотврати разпространението на коронавирус. Както са казали хората обаче „много хубаво не е на хубаво“. Работата от вкъщи си има своите предимства, но постепенно научаваме, че крие и някои негативи.
 
Липсата на физически контакт с колегите започна да ни липсва, като дори дългото пътуване с метро или кола вече не ни се струва толкова досадно. Освен че пречи на психическото здраве, хоум офисът повлиява сериозно и на физиката ни. Според изследвания, травмите в гърба, ръцете и китките са се увеличили значително през 2020 година. Това се дължи на неправилната стойка, ниското бюро или пък неудобния стол.
 
„Наблюдаваме наранявания, за които се смята, че могат да бъдат причинени от работа на бюро с лоша ергономична настройка“, казва Мишел Депрес пред Healthline. Тя установява, че има няколко фактора, които причиняват рискова среда за хората, работещи на компютър. Тук се включва позата, статичните позиции и контактни напрежения.
 
Поза
 
► Седнал в наведено положение с неудобна извивка на ниската част на гърба, главата изпъната напред и ниски рамене.
 
► Използване на мишка или клавиатура с ръце, които се намират в напрегната позиция. Това може да увеличи дискомфорта в китката или ръката.
 
► Използване на лаптоп продължително време с изпънат врат. Това причинява напрежение в мускулите на врата и гръдния кош.
 
Статични позиции
 
► Стоене в една и съща позиция за дълъг период от време.
 
► Работа на нетрадиционни места като маса за хранене, диван, легло или под.

Контактен стрес
 
► Предмишници, отпуснати на ръба на бюрото.
 
► Облегалките за ръце на стола са твърде високи.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase