Снимка: Марва Елселехдар

Миналия месец Марва Елселехдар забелязва нещо странно.

Навсякъде из новинарския поток е информацията, че огроменият контейнеровоз Ever Given, се е заклещил в Суецкия канал, спирайки един от основните световни морски пътища. Но докато чете новините, тя забелязва нещо нередно - онлайн слуховете твърдят, че тя е виновна за инцидента.

"Бях шокирана", казва Марва, първата жена капитан на кораб в Египет. По време на суецката блокада Елселехдар работи като първи помощник, командващ Aida IV, на стотици мили в Александрия.

Корабът, собственост на египетския орган за морска безопасност, изпълнява мисии за снабдяване до фар в Червено море. Използва се и за обучение на кадети от Арабската академия за наука, технологии и морски транспорт (AASTMT), регионален университет, управляван от Арабската лига.

Слуховете за ролята на Марва Елселехдар в драмата с Ever Given бяха до голяма степен подтикнати от скрийншотове на заглавие на фалшива новина - предполагаемо публикувана от Arab News - в която се казва, че тя е замесена в инцидента в Суецкия канал. Всъщност, изображението е истинско, но леко променено. То е от новина, публикувана на 22 март, която представя успеха на Марва като първата жена капитан на кораб в Египет. Фалшивият колаж обаче е споделен десетки пъти в Twitter и Facebook.

Няколко акаунта в Twitter под нейно име също разпространиха неверни твърдения, че тя е управлявала Ever Given.

29-годишната Марва Елселехдар заявява пред BBC, че няма представа кой пръв е разпространил историята или защо са го направили. "Почувствах, че може да съм на прицел, защото съм успешна жена в тази област или защото съм египтянка, но не съм сигурна", казва тя.

Не за първи път тя се сблъсква с предизвикателства в индустрия, исторически доминирана от мъже. Понастоящем жените представляват само 2% от моряците по света, според Международната морска организация.

Марва казва, че винаги е обичала морето и е била вдъхновена да се присъедини към търговския флот, след като брат й се е записал в AASTMT. Въпреки че по това време академията приема само мъже, тя все пак кандидатствала и получила разрешение да се присъедини след правен преглед от тогавашния президент на Египет Хосни Мубарак.

По време на следването си Елселехдар  казва, че се е сблъсквала със сексизъм при всяка своя крачка.

"На борда всички бяха възрастни мъже с различен манталитет, така че беше трудно да не можеш да намериш съмишленици, с които да общуваш", споделя тя. "Беше предизвикателство да премина през това сама и да мога да го преодолея, без да се отрази на психичното ми здраве. Хората в нашето общество все още не приемат идеята момичетата да работят дълго време в морето, далеч от семействата си. Но когато правите това, което обичате, не е необходимо да търсите одобрението на всички."

След дипломирането си, Марва се издига до ранг на първа помощница и капитан на Aida IV, който става първият кораб, плаващ в новоразширения Суецки канал през 2015 г. По това време тя беше най-младата и първата жена  от Египет, преминала през воден път.

През 2017 г. тя беше отличена и от президента Абдел Фатах Ел-Сиси по време на честването на Деня на жените в Египет.

Когато обаче се появяват слуховете за нейната роля в суецката блокада, тя започва да се притеснява от въздействието, което това ще окаже върху нейната работа.

"Тази фалшива статия беше на английски, така че се разпространи и в други страни" казва Марва. "Опитавах се толкова усилено да отрека това, което пишеше в статията, защото това се отразяваше на репутацията ми и на всички усилия, които полагах, за да съм там, където съм сега."

Но тя казва, че се чувства насърчена от част от отговора.

"Коментарите към статията бяха много негативни и остри, но имаше толкова много други подкрепящи коментари от обикновени хора и хора, с които работя“, казва тя. "Реших да се съсредоточа върху цялата подкрепа и любов, която получавам, и гневът ми се превърна в благодарност. Също така си струва да се спомене, че станах дори по-известна от преди", добавя Марва.

Следващия месец Марва Елселехдар ще положи последния си изпит, за да постигне пълен капитански чин, и се надява, че ще продължи да бъде модел за подражание на жените в бранша. "Моето послание към жените, които искат да бъдат в морето, е да се борим за това, което обичаме, и да не позволяваме на никакъв негатив да ни засегне", казва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase