Снимка: БГНЕС

"Просто не исках повече да съм жива."

Признанието на Меган Маркъл в разговора й с Опра Уинфри  вероятно ще бъде толкова взривоопасно, колкото разговорът на принцеса Даяна с Мартин Башир от BBC през 1995 г. - който предизвика такъв взрив в кралското семейство, че на монархията и отне години да се възстанови.

Още по темата

През 1995 г. Даяна участва в експлозивно интервю за програмата на BBC "Панорама". Принц Чарлз и Даяна се бяха разделили три години преди това и Чарлз сензационно призна, че е имал връзка с Камила Паркър-Боулс след години спекулации в таблоиди в документален филм, издаден през 1994 г. Но едно просто изказване на Даяна, превърна нейното интервю в едно от най-гледаните в историята на Великобритания:  "Е, ние бяхме трима в този брак, така че беше малко претъпкано."

Даяна така и не предупреждава кралица Елизабет II за интервюто. Това е тактика, която Хари и Меган също използваха. И двете интервюта разкриха дълбоко лични признания, които дадоха интимен поглед върху вътрешното функциониране на двореца - и по този начин донесоха много лични обвинения срещу Кралското семейство. Приликите между интервютата бяха такива, че клип от интервюто на Даяна от 1995 г. публикуван в Twitter в неделя събра около 1,8 милиона гледания.

Думите на херцогинята на Съсекс потенциално биха могли да бъдат дори по-сеизмични от тези на покойната принцеса на Уелс, тъй като въпросите, които тя повдига, по-трудно ще получат отговор от двореца. От своя страна Хари каза на Опра: "Това, което виждах, беше как историята се повтаря, но може би бе далеч по-опасно, защото този път добавяш и въпроса за расата."

За Мегън чувствата на самота и изолация, които я подтикват към мисли за самоубийство, се засилват в последните месеци на бременността й, след като й казват, че синът й няма да получи титла. Дали новороденото ще бъде принц или принцеса няма голямо значение за двойката - с изключение на това, че липсата на титла означава, че детето им няма да получи сигурността, която идва с нея. В своето интервю принцеса Даяна също признава, че е имала проблеми с психичното здраве, страдала е от булимия, но така и не получила помощ. "Виках за помощ, но подавах грешни сигнали и хората използваха моята булимия като палто на закачалка: те решиха, че това е проблемът -"Даяна просто беше нестабилна", казва тя през 1995 г. 

След това Меган разкрива, че е имало "опасения и разговори за това колко тъмна може да е кожата му, когато се роди". Видимо шокирана, Опра притисна херцогинята, която обясни, че Хари е провел няколко разговора с неназовани кралски особи. Принцът отказа да уточни подробностите около разговора по-късно по време на интервюто и само добави, че по това време му е било неудобно. "Бях малко шокиран", заяви той. Херцогът  намекна, че темата не е била повдигана само веднъж, а притеснения е имало "още в самото начало"

"Имаше някои очевидни признаци, преди дори да се оженим, че това ще бъде наистина трудно", добави Хари.

След това се появи твърдението, че монархията се е провалила в задължението й да се грижи за Меган, когато херцогинята е изпитала "много ясни и много страшни" мисли за самоубийство. Тя казва, че се е опитала се обърне към старши служители и отдела за човешки ресурси на двореца, но не е получила никаква подкрепа.

"Отидох в Институцията и казах, че трябва да отида някъде, за да потърся помощ. Казах, че "никога досега не съм се чувствала така и трябва да направя нещо". Отговориха ми, че не мога , че няма да е добре за Институцията", разкри херцогинята.

Едва след като се ожениха, Меган наистина осъзнава какво й се случва:  "Не само че не бях защитена, но и те бяха готови да излъжат, за да защитят други членове на семейството, но не бяха готови да кажат истината, за да защитят мен и съпруга ми", заяви тя и разказа история, която бе разпространена в медиите във Великобритания - че е разплакала Кейт Мидълтън преди сватбата си. Оказва се, че херцогинята на Съсекс била тази, която ронела сълзи, тъй като херцогинята на Кеймбридж имала проблем с роклите на момиченцата, които разпръскват цветя.

В сравнение с интервюто на Даяна, разказът на Меган и Хари лесно ще остане в историята като разрушително за монархията, предвид шокиращите разкрития около расата и липсата на защита за Меган.

За много чернокожи хора и хора от смесена раса, както във Великобритания, така и по света, изборът на Хари за партньор в живота наистина има смисъл. За някои фактът, че чернокожа жена ще бъде част от кралското семейство, е нещо, което те никога не са си представяли. Това можеше да направи монархията по-актуална.

Но сега фактът, че дворецът се е притеснявал от  цвета на кожата на бъдещите им деца, доведе до ужас у хората.

Въпросът на дневен ред е: Как ще реагира дворецът? И, което е по-важно, ще предприеме ли някакви действия по повдигнатите обвинения в расизъм? Монархията, още преди интервюто, се сблъсква с въпроси относно нейната значимост. Сега  тя трябва да възстанови доверието в себе си и да покаже, че може да се придържа към по-високи стандарти.

Кралското семейство успя да преживее скандала с Даяна, защото възстанови вярата на обществото в институцията - подпомогнато от световния интерес към двамата й синове Уилям и Хари и жените, за които те се ожениха. Това, което Фирмата ще прави в отговор на това задълбочено интервю и разкритията в него, ще определи дали може в дългосрочен план да преодолее щетите, нанесени от загубата на Хари и Меган - две от най-обичаните старши кралски особи.

Задължението на всяка монархия е да представлява всички свои поданици, но след обвиненията в расизъм, някои хора ще почувстват, че това вече не се отнася за тях.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase