IStockphoto

 Хиалуроновата киселина е ключова съставка в много козметични продукти и една от най-търсените що се отнася до грижата за кожата през различните сезони на годината. А относно зимата, която вече си отива, сухотата, дразненето и липсата на влага са налице и със затоплянето на времето трябва да вземем мерки, за да променим това.

 
Освен ексфолиране и подхранване на кожата, друго нещо, което трябва да направим сега, преди да приветстваме пролетта, е да пием достатъчно течности. Но за да задържим влагата за по-дълго и да повишим еластичността, имаме нужда от допълнителна доза хиалуронова киселина – полизахарид, който организма синтезира естествено, но поради различни фактори количеството му намалява с времето.
 
„Изчислено е, че хиалуроновата киселина може да задържи до хиляда пъти собственото си тегло водни молекули“, казва пред Allure д-р Денис Грос и посочва, че тя е на първо място по съставки, които имат способността да хидратират кожата.
 
Когато количеството на хиалуронова киселина в кожата е по-ниско, това води до преждевременно стареене, поява на бръчки и фини линии. Освен това се наблюдава изтъняване на слоевете и отпускане. За да предотвратите това, е добре да започнете да ползвате продукти с нея, макар и в тях да се съдържа нейната синтетична версия.

Кой трябва да използва хиалуронова киселина?
 
Киселинността на хиалуроновата киселина е 5,0 (същата като тази на чаша кафе с мляко) и 8,0 (което е почти неутрално) по скалата на pH, докато тази на кожата трябва да е между 4,5 и 6,2. Това я прави изключително подходяща за всеки тип кожа, казва дерматологът Ципура Шейнхаус, обяснявайки, че тя не предизвиква дразнене, акне, розацея или алергични кожни реакции. Все пак, при тези с по-чувствителна кожа, се наблюдават някои странични реакции, но рядко.
 
Козметиката с хиалурон е най-подходяща за хората със суха или по-зряла кожа.
 
„С напредване на възрастта телата ни произвеждат по-малко от него, така че локалното приложение на киселината върху кожата ще окаже най-голямо въздействие върху онези от нас, които са на средна възраст или над нея“, добавя специалистът.
 
„Определено говорете с вашия лекар, ако усетите странични ефекти от продукт с хиалурон. Те може да се дължат на друга активна или неактивна съставка“, смята химикът Сандра Бонтемпо.

Кои са полезните свойства на хиалуроновата киселина върху кожата, ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase