Снимка: БГНЕС
Принцеса Латифа, дъщеря на премиера на Дубай, е отправила призив към британската полиция да възобнови разследването за отвличането на по-голямата й сестра в Кеймбридж, което е станало преди повече от 20 години, съобщи Би Би Си. За дубайската принцеса Латифа се твърди, че е държана насилствено от баща й.
 
В писмо, видяно от Би Би Си, принцеса Латифа пише до полицията в Кеймбридж, че може да помогне за освобождаването на принцеса Шамса. По-голямата сестра на принцеса Латифа е била отвлечена по заповед на нейния баща шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум.
 
През август 2000 година, около два месеца след като бяга от имението на баща й в английското графство Съри, Шамса насила е била отвлечена от улица в Кеймбридж. Качена е на хеликоптер за Франция и след това прехвърлена с частен самолет обратно в Дубай.
 
По това време Шамса е била само на 18 година, а днес вече е на 39. Шамса никога не се е появявала публично.
Още по темата
 
Миналата седмица програма "Панорама" на Би Би Си показа шокиращи видеокадри, които Латифа тайно е записала на телефон и твърди, че самата тя сега е държана като заложница от баща й след опита й за бягство през 2018 година. 
 
ООН поиска доказателство от Обединените арабски емирства, че Латифа е жива. В изявление на полицията в Кеймбридж се казва, че е получила ръчно написаното писмо от Латифа, което е с дата февруари 2018 година преди опита ѝ да избяга.
 
"Случаят с принцеса Шамса  е много сложен и сериозен, ето защо подробности не е уместно да бъдат обсъждани публично", се допълва в изявлението. Във видеокадрите принцеса Латифа сравнява съдбата си с тази на сестра й принцеса Шамса от преди 20 години.
 
Би Би Си цитира източник, който твърди, че е в постоянен контакт с Шамса, да казва: "Не е нужно да сте лекар, за да разберете, че тя постоянно е дрогирана".
 
Правителството на Дубай е отказало да коментира за Би Би Си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase