Снимка: БГНЕС

Парламентът окончателно прие промените в Закона за филмовата индустрия.

"Страхотно е това, което се случва. Исторически момент в българското кино. Парите са много - общо над 40 млн. лв. 25 млн. лв. за производството на български филми и около 15 млн. за данъчни облекчения за чужди и български продукции, които сами инвестират. За сериали - между 1 и 3 млн. лв., но това ще влезе от 2022 г.", каза актьорът и депутат от ГЕРБ Евгени Будинов в "Денят ON AIR".

По думите му не са правени законови промени от 2003 г., а парите са достигали максимум 15 млн. лева. В последната година те дори не са били усвоени напълно.

"Сега ще се правят 12 пълнометражни филма, почти двойно се увеличава производството на българско кино", отбеляза актьорът и депутат пред Bulgaria ON AIR.

Според Будинов законопроектът дава шанс да бъдат наети повече хора за повече разнообразни проекти. Киното трябва да се прави за зрителите, категоричен бе той.

И добави, че вече всички, които спечелят субсидия за български филм, до 2 години след създаването му, той трябва да бъде пуснат по кината и платформите. Заложено е, когато кандидатстват, да имат поне 7000 зрители и награди от фестивали за предишна тяхна продукция. А филмът трябва да бъде разпространен поне в 25% от киносалоните.
"Киното може да бъде използвано за меко оръжие за държавна политика - да покажем, че България е подходяща за снимки, за туризъм", посочи още актьорът.

Той не се съгласи с думите на проф. Иван Добчев от НАТФИЗ, който разбуни духовете след противоречиви думи по адрес на актрисата Мария Бакалова. Според Будинов това изказване не му прави чест. Много е важно да можем да се радваме на успехите на другите. Аз лично много се радвам на Мария Бакалова, сподели актьорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase